Nové vedení Sněmovny se diví: Plat poslance 56 000 korun? Nic moc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Nové vedení Sněmovny se diví: Plat poslance 56 000 korun? Nic moc!

56 000 korun? Málo!
56 000 korun? Málo! (Profimedia.cz, ČTK, koláž Ahaonline.cz )

Jejich tempo je slimáčí, jejich revírem je Sněmovna…. Říká se jim poslanci, ale mají výhody nadlidí. Berou minimálně 56 tisíc měsíčně, plat jim běží, i když bez omluvy nepřijdou týdny do práce, v jejich kantýnách jsou ceny mnohem nižší než v okolních restauracích, a to včetně alkoholu. Co s tím hodlá udělat nové vedení Poslanecké sněmovny? Hádáte správně. Nic!

Aha! se zeptalo všech šéfů Sněmovny, zda jim například plat řadového poslance 55 900 korun (nepočítaje náhrady a další benefity) za pověstně pomalé pracovní tempo a stovky legislativních zmetků nepřijde přehnaný. Prý je celkem nízký…

1) Je vhodné, aby měl předseda Sněmovny a místopředsedové služební limuzínu s řidičem, kterou využívá i jeho rodina?

2) Měly by se snížit platy poslanců?

3) Sněmovní restaurace nabízí jídlo a pití za ceny nižší, než v okolních restauracích. Měly by se tyto ceny zvýšit?

4) Poslanci se musí v případě nepřítomnosti na jednání omluvit. Pokud tak neučiní, nehrozí jim žádná sankce. Plánujete změnu?

Jan Hamáček (35, ČSSD), předseda Sněmovny
1. Dosavadní systém přidělování automobilů se myslím osvědčil. Jediné, co bych rád změnil, je značka. Nyní jezdíme v BMW, já bych uvítal spíše auta české výroby. Vozidlo by měl využívat jen člověk, kterému bylo přiděleno.

2. Už dříve jsme si platy snižovali a myslím, že dál by to bylo již neúnosné. Nyní je ten plat adekvátní a nemyslím, že by bylo dobré s ním hýbat.

3. Není to pravda. Ceny se výrazně zvedly a dle mého již kopírují vývoj na trhu. V podstatě se jedná o závodní stravování. Cena je nastavena tak akorát, aby Sněmovna nemusela poslancům jídlo a pití dotovat a byla by chyba to měnit.

4. Toto je jedna z věcí, kterou si musím vyjasnit s nově zvolenými místopředsedy. Sankce bych ale zavedl až ve chvíli, kdy se nově zvolení poslanci přestanou řádně omlouvat. Dosud se to nedělo.

Pavel Bělobrádek (36, KDU-ČSL), místopředseda Sněmovny

1. Jako funkcionáři Sněmovny máme různé závazky po celé republice, a tak by mělo služební auto být i nadále samozřejmostí. Navíc už jsme přišli o služební majáčky. Pro rodinu ale určené není.

2. Primář v okresní nemocnici bere 100 tisíc korun, poslanec jen kolem padesáti, což je plat podobný střednímu managementu v menší firmě. Platy bych tedy rozhodně nesnižoval, ale také nezvyšoval.

3. Jaké jsou tam ceny nevím. Zatím jsem v žádné sněmovní kantýně ještě nebyl.

4. Omluvy beru jako slušnost. Sankce bych nutně nezaváděl.

Jaroslava Jermanová (43, ANO), místopředsedkyně Sněmovny

1. Automobil je potřeba. Musím se nějak přepravovat z místa na místo. Pro rodinné příslušníky služební auta určena nejsou.

2. Já popravdě ani nevím, jaký budu mít plat. Takové věci neřeším. Poslanci mají kolem 50 tisíc? Tak to není žádný extra plat. V soukromé sféře je to jako u středního managementu.

3. Když se chci dobře najíst, rozhodně nejdu do sněmovní kantýny. Tam mi to vůbec nechutná.

4. Za neomluvení by měla následovat sankce.

Vojtěch Filip (58, KSČM), místopředseda Sněmovny

1. Pokud služební vůz využívají ke své práci a není zneužíván pro soukromé cesty, nemám s tímto nárokem problém.
 
2. Plat by měl být konstruován s ohledem na výši ekonomického výkonu státu.

3. Některé ceny jsou příliš tolerantní směrem dolů, ale u zdravé výživy, např. porce candáta, stojí v poslanecké kantýně 259 Kč, což je o 100 Kč více než u nás v jižních Čechách.

4. Zásadně mám problém s neomluvenými absencemi poslanců, a pokud se neúčastní zasedání sněmovny bez řádné omluvy, měli by být na platě postiženi.



Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si
anezat
6. 12. 2013 • 21:44

Určitě je to nějaký poslanec, který nesnese pravdu. Stejně nejlíp odpovídá JUDr. Filip, je to podle pravdy. MVDr. Bělobrádek, PhD., MBA - naprosto scestná odpověď - je slušnost poslance se omluvit! Kde to žije? A to o sobě tvrdí, že jeho sklerosa multiplex je uspokojivě kompenzovaná, tento velký zastánce církevních restitucí. Většina poslanců jsou lidé vysokoškolsky vzdělaní - no a co? Na VŠ se dnes dostane každý snadno, ale vzhledem k přesycenosti trhu vysokoškoláky stejně veliké množství těchto lidí dělá podřadnou práci a jsou rádi, že vůbec smí něco dělat a neztrácet pracovní návyky, které si právě během studia osvojovali. Ono je to politikům jedno - budou tam třeba někteří jen 2 roky za ten plat, ale pak odcházejí s kontakty na získání dobře placených míst - a o to jde především, vzpomenu- li aspoň na krysu Kočí. Někteří se snaží a neustále interpelují, jiní to tam mlčky vše odhlasují - vše za stejné peníze. Jsou to darmožrouti. Průměrný plat v této republice by byl pro ně příliš veliký. Chtělo by to, aby si už konečně odhlasovali svou odvolatelnost voliči, jinak vždy budou nemorální a prohnilá smetánka.

illis
6. 12. 2013 • 21:25

chachacha Ty mne nemůžeš urazit, demente . Nejsem žádná dělnická lůza a ani neschopná. Ale ty podle svého příspěvku budeš jedině tak ubožák .

ninka64
6. 12. 2013 • 13:35

IQ tykve!!!!

ninka64
6. 12. 2013 • 13:34

Tak proč se tam tak derete???j

hejhej
6. 12. 2013 • 13:22

xxxx666! K těm 56 000,- ještě náhrady, které používají vesměs pro rodinný rozpočet / na koupi bytu apod/ jak přiznal i Kalousek. Příplatky za výbory, za přihlouplé podvýbory. Tyto "funkce" by něměly bý paušálně zvýhodňovány, ale pouze podle skutečné činnosti. A co jejich slib: Vše pro blaho lidu. Zatím to vypadá, že dělají vše pro osobní blaho.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.