Jaroslav absolvoval unikátní operaci plotének: Za půl hodiny bylo po tříleté bolestí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jaroslav absolvoval unikátní operaci plotének: Za půl hodiny bylo po tříleté bolestí!

Vidina života bez bolesti dodávala Jaroslavu odvahu.
Vidina života bez bolesti dodávala Jaroslavu odvahu. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Stavař Jaroslav Richvaldský (45) včera podstoupil jako první v Česku operaci, při níž ho lékaři zbavili bolestí zad, které způsobovaly vyhřezlé meziobratlové ploténky. Tři roky utrpení skončí během 30 minut na operačním sále kliniky EuroPainClinics na pražském Chodově.

„Vyhřezlá ploténka mi tlačí na nerv a ten blokuje levou nohu od kyčle až po prsty,“ popisoval své trápení před výkonem. Jaroslav se nemohl ohnout, dlouho nevydržel sedět ani stát, měl problémy s chůzí. Dva roky dostával injekce do zad a rehabilitoval. Nakonec mu lékař doporučil operaci. Vsadil ale na novou metodu, i když ji pojišťovna nehradí a stojí 27 000 Kč. „Má to být nejjemnější zásah do organismu, po kterém nebudu muset šest týdnů ležet,“ objasnil důvod pacient.

Jak
probíhá operace

Laserový výkon je prý mnohem bezpečnější než klasická operace. „Do páteře se nejprve podíváme miniaturní kamerkou, abychom přesně zjistili, kde je problém,“ říká primář MUDr. Robert Rapčan. Případné srůsty lékaři odstraní pomocí laserového vlákna. Do ploténky vstoupí speciální jehlou, která nepoškodí okolní tkáně. „Umíme v ní snížit tlak, zalepit vnitřní gelovou část, aby nevytékala ven a ošetřit nezdravé nervy, které způsobují bolest,“ objasňuje Rapčan. Podle něj pacient odejde domů jen několik hodin po zákroku.

Laser není všelék

*Nutnost opakování tohoto výkonu je méně pravděpodobná než u běžné operace a rizika jsou oproti ní minimální.

*Novou metodu nelze použít, je-li poškození ploténky příliš velké.






Přečtěte si
bozenasoch...@...
1. 2. 2017 • 08:22

Je v dnesni dobe zakrok hrazen pojistovnou?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.