Na podzim je více zvířat na silnici: Neuhýbejte! Jen tak přežijete | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Na podzim je více zvířat na silnici: Neuhýbejte! Jen tak přežijete

Pozor na lesní zvěř!
Pozor na lesní zvěř! (Volvo)

Pod koly aut každoročně končí desetitisíce zvířat. Nejčastěji právě na podzim, kdy už musí cestovat daleko za potravou. Jen v tomto týdnu policie informovala o několika kolizích řidičů se zvěří. A bude jich přibývat. Aha! přináší několik rad, jak se v takové situaci zachovat.

Potkat srnu, divočáka nebo jiné zvíře na silnici děsí každého šoféra. Pokud k tomu dojde, udělejte následující:

Volejte 158
Máte totiž povinnost ohlásit sražení zvířete místním myslivcům. Policisté vám na ně dají kontakt, nebo jim zavolají sami.

Nechte zvíře ležet
Se zvířetem nemanipulujte, ani když leží na silnici nebo se evidentně trápí. Může být nakažené vzteklinou nebo vás poranit. Pokud ohrožuje provoz, označte místo výstražným trojúhelníkem. O zvíře se postarají přivolaní myslivci.

7 rad, jak předejít srážce

1.    Jezděte opatrně a ne příliš rychle. Hlavně v ranních hodinách, při průjezdu lesem, tam, kde je podél cesty křoví, či na jiných nepřehledných úsecích.

2.    Všímejte si značek Pozor, zvěř. Bývají právě v místech, kde jsou srážky nejpravděpodobnější.

3.    Bedlivě sledujte, co se děje na silnici i v nejbližším okolí.

4.    Na vůz si namontujte vysokofrekvenční píšťalku

5.    Když zvíře uvidíte, ztlumte dálková světla, oslepují ho.

6.    Použijte klakson. Stojící zvíře se lekne a ze silnice uteče.

7.    Přechází-li přes silnici jedno zvíře, počítejte se zbytkem stáda, které ho může následovat.

Jak střet přežít?
Brzděte, ale neuhýbejte! Lepší je narazit v nižší rychlosti do zvířete, než se mu vyhnout a skončit ve stromě, v příkopu nebo nabourat do protijedoucího auta. Moderní vozy mají navíc deformační zóny připravené na čelní náraz, takže narazit bokem by bylo nebezpečnější. Nezapomeňte brzdění přizpůsobit stavu vozovky a povětrnostním podmínkám, abyste nedostali smyk.

Autor:  ja

Přečtěte si
dannaa
26. 10. 2013 • 16:03

Děkuji za příspěvek.

prroud
26. 10. 2013 • 12:39

Kdyz uz mi rozseka auto,tak si ho upecu!!!Debilni zakony neakceptuju.Jen ty smysluplny.

ja01
26. 10. 2013 • 11:05

Zkopíruji příspěvek z diskuze k tématu z idnes. Lépe bych to nenapsal, proto kopie. Ta píšťala má dve nevýhody. Jednak není prokázáno, že funguje .Nedávno jsem sháněl informace po různých institucích, a odpovědi byly v rovině: v USA jí prý používají, v Evropě se sem tam objevuje, ale účinky nejsou prokázané. Za druhé a to je horší, nejde za jízdy vypnout. Takže s tím ultrazvukem budeš jezdit po městě kde lidi chodí se psy, krajinou okolo koní s jezdci a podobně. Co to s nimi provede mi nikdo neopověděl. A protože mám kamarády akamrádky co jezdí na koních, stejně jako mnoho známých co chodí se psy atd., tak raději tento přístroj ne. ono když si ho většina lidí na svá auta namantuje, tak to můžei negatovně působit na řidiče, protože sami pojedou ve zvukové stopě toho druhého za ním. A kdo skuteční ví, jak ultrazvuk nás působí pokud mu budeme vystaveni dlouhodobě.

dannaa
26. 10. 2013 • 11:02

Děkuji AHA za zprávu. Zítra brzy ráno vyjíždím.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.