Vše, co musíte vědět o volbách: Abyste to nezvorali jako kdysi kníže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vše, co musíte vědět o volbách: Abyste to nezvorali jako kdysi kníže!

Karel Schwarzenberg vhodil při prezidentské volbě do urny lístek bez obálky.
Karel Schwarzenberg vhodil při prezidentské volbě do urny lístek bez obálky. (Foto pro Aha! – Jan Čada ml., Martin Přibyl, Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ara)

Ta chyba vešla do dějin! Tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vhodil ve druhém kole prezidentské volby do urny lístek bez obálky. Pokud si ale kníže i ostatní voliči dnes přečtou volební návod Aha!, podobnou hrubku neudělají a hlavně: jejich hlas bude platný!

PŘED VOLBOU

Kdy budou volby do Poslanecké sněmovny?

V pátek 25. 10. 2013 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 26. 10. 2013 od 08:00 do 14:00 hodin.

(Na americkém kontinentu se začalo volit už včera v 19:00 SELČ)

Kdo může volit?

Občan České republiky, který nejpozději druhý den voleb dosáhl věku 18 let.

Kdo volit nemůže?

Lidé zbavení způsobilosti k právním úkonům a také ti, na něž se vztahuje zákonem stanovené omezení osobní svobody kvůli ochraně zdraví lidu (tedy např. hospitalizace na infekčních odděleních).

Kde získám volební lístky?

Obecní úřad vám je už měl doručit domů.

Co když je ztratím, poškodím nebo zapomenu doma?

Novou sadu lístků si lze vzít přímo ve volební místnosti.

Kde budu volit?

Na úřední desce musí viset oznámení starosty o době a místě konání voleb v obci.

Co když budu o volbách mimo bydliště?

Mimo bydliště lze volit pouze s voličským průkazem, o něž už bylo nutné požádat.


PŘI VOLBĚ

Co si vzít s sebou k volbám?

Platný občanský průkaz nebo pas k prokázání totožnosti.

Co když nemám pas a občanku jsem ztratil?

Je třeba na obecním úřadu požádat o náhradní doklad totožnosti, s nímž lze odvolit. Pozor: Potvrzení o ztrátě či krádeži občanky nestačí!

Jak správně volit?

S úřední obálkou, kterou vám dá komise, se musíte povinně vydat za plentu. Do ní tady vložíte jeden lístek strany, kterou chcete volit. Zakroužkovat na ní můžete nejvýš 4 kandidáty, kterým chcete dát přednost. Obálku s lístkem pak už veřejně před volební komisí vhodíte do volební urny.

Proč kroužkovat?

Využitím plné možnosti zakroužkování 4 kandidátů můžete přispět k »odstavení« i lídra, který vám není sympatický a naopak maximálně pomoci svým oblíbencům z »nevolitelného« místa.

Kdy může být můj hlas neplatný?

Neplatné jsou lístky vhozené do urny bez úřední obálky (jak se to při prezidentských volbách podařilo Karlu Schwarzenbergovi), přetržené či vážně poničené lístky. Pokud jsou zakroužkováni více než 4 kandidáti, je lístek platný, ale k vašim preferencím se nepřihlíží. Neplatný hlas také představuje obálka s více lístky byť stejné politické strany.

Co když jsem zdravotně postižený nebo nemocný?

Můžete už nyní nebo i v průběhu voleb zavolat na obecní úřad či úřad městské části a požádat, aby za vámi přišla komise s přenosnou urnou. Pokud k volbám přijít můžete, ale nezvládnete vložit lístek do obáky, můžete si vzít s sebou za plentu asistenta.

PO VOLBĚ

Vítězové

Strany, které překročí hranici 5 % hlasů, budou mít zastoupení ve dvousetčlenné Sněmovně. Kolik poslanců získají, to se vypočítává poměrně složitými metodami.

Ti druzí

Všechny strany, které získají 1,5 %, dostanou volební příspěvek 100 Kč za každý platný hlas. Pokud na celostátní úrovni přesáhnou 3 %, bude jim stát přispívat na činnost - podle zisku je to 6 milionů korun a více.

Protesty

Po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí ve Sbírce zákonů začne plynout desetidenní lhůta pro jejich zpochybnění u Nejvyššího správního soudu.

Nová Sněmovna

Prezident hodlá svolat dolní komoru v novém složení na 26. listopadu.

Nová vláda

Prezident hned po volbách zahájí jednání s těmi, kteří uspěli. Podle zvyklostí by měl pověřit sestavením vlády lídra vítěze voleb nebo strany, která je schopna sestavit koalici. Po jmenování musí vláda do 30 dnů požádat Sněmovnu o důvěru.

Bludný kruh

Pokud by Sněmovna důvěru vládě nevyslovila, jmenoval by prezident nového premiéra a vládu. Kdyby ani ta neuspěla, dostal by šanci šéf Sněmovny. Pokud by znovu tato vláda neprošla, mohl by prezident Sněmovnu rozpustit a konaly by se nové předčasné volby.

Autor:  pol

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.