Tragédie v Himalájích: Zmizeli dva horolezci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tragédie v Himalájích: Zmizeli dva horolezci!

Petr Machold a Jakub Vaněk
Petr Machold a Jakub Vaněk (Foto Expedice Baruntse)

V Himalájích se ztratila dvojice českých horolezců! Petr Machold (41) a Jakub Vaněk (30) se pokusili o prvovýstup nepálské hory Baruntse. Nikdo o nich od 9. října neví!

Dvojice byla v expedici ještě s Janem Svobodou a Jiřím Zmítkem. Jenže se rozdělili a každý chtěli na 7162 metrů vysokou horu vylézt jiným způsobem.
Machold a Vaněk se chtěli pokusit o prvovýstup západní stěnou. To se povedlo zatím jen ruské expedici v roce 1997. „Počasí je pěkný, aklimatizace zdá se taky dobrá, takže zítra vyrazíme do stěny,“ psal ve své poslední SMS Jakub Vaněk na stránkách expedice právě 9. října.

Zatímco Zmítko a Svoboda, kteří šli klasickou cestou, se vrátili do základního tábora, od druhé dvojice žádná zpráva nepřišla. V plánu bylo, že půjdou asi týden. I když se rozjela pátrací akce, nebyla úspěšná. Podle serveru idnes.cz se je v pátek z tábora pokusil stáhnout vrtulník, ale posádka našla jen roztrhaný stan, dva horolezci byli nezvěstní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.