Zpřelámali jim prsty: Malá noha, ideál krásy a vstupenka do lepší společnosti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zpřelámali jim prsty: Malá noha, ideál krásy a vstupenka do lepší společnosti

Han Qiaoni (102)
Han Qiaoni (102) (Foto: ara)

Seznamte se s Han Qiaoni (102), jednou z posledních Číňanek, které se musely podrobit starým krutým zvykům. Byly jí v pouhých dvou letech zlámány a svázány všechny prsty na nohou. Bolestivá deformace chodidel znamenala v Číně kult krásy. Malé nohy byly symbolem lepšího společenského postavení, což byl často jediný způsob, jak ženu provdat za movitého ženicha.

Tento zvyk sice v roce 1912 zákazali, ale nohy některých dětí byly vázány v tajnosti. V roce 1915 už dostal citelnou pokutu každý, kdo to provedl. Cílem bylo zastavit růst nohou. Han je jedna z mála žijících žen, která tento nechutný zákrok musela podstoupit. Matka jí dlouhým hadříkem zabalila prsty u nohou, ohnula je k chodidlu, s výjimkou palce.

Trvalo jí 6 měsíců, než se naučila správně chodit a zvykla si na bolest. Ještě na konci 19. století mělo okolo 50 % Číňanek takto »zkrášlené« nohy.
Když měla žena chodidlo dlouhé 7,62 centimetrů, říkalo se tomu »lotus zlata«, zatímco 10,16 centimetrů bylo považováno za stříbro.

Jak se lámaly prsty?

Kosti dětí jsou ještě měkké a pružní a jdou jednoduše zlomit. Proto se dívkám nohy podvazovaly už v tak raném věku. Tento rituál většinou začínal stříháním nehtů a namáčení nohou v teplé vodě pro změkčení tkáně a kosti. Nejdříve se namasírovala chodidla, pak se prsty polily kamencem a všechny kromě palce se zlomily a složily právě pod chodidlo. Vše se obvázalo hedvábným nebo bavlněným obvazem. Ten se musel jednou za dva dny vyměnit, aby se mohly prsty umýt a zabránilo se infekci. Pak se prsty utáhly ještě více než předtím.  Dívky pak musely chodit na dlouhé procházky, aby si prsty rozdrtily svoji váhou a nohy dostaly ten správný tvar.



Přečtěte si
ivana365
2. 10. 2013 • 16:07

Ještě horší než velká noha u ženy, muž bez mozku, že fortine.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.