Novinky při vloupání: 5 častých fíglů bytových zlodějů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Novinky při vloupání: 5 častých fíglů bytových zlodějů

Zloději jsou stále vynalézavější.
Zloději jsou stále vynalézavější. (Foto: ara)

Stále drzejší a vynalézavější jsou bytoví zloději. Zapomeňte na paklíče, šperháky a planžety. Technika pokročila, a tak frčí odemykací pistole nebo speciální klíče. AHA! představuje pět nejnovějších zlodějských fíglů.

Odemykací pistole

Se speciální odemykací pistolí Lock Pick Gun otevře lupič dveře během několika vteřin. „V »laboratorních podmínkách« zámečnické dílny otevřeli touto pistolí 6 zámků během jedné minuty. Kuriózní na celé věci je i fakt, že se tento nástroj prodává na internetu s doživotní zárukou,“ říká Ivan Pavlíček, expert na zabezpečení domů a bytů ze společnosti NEXT.

Speciální vyklepávací klíč

Zvláště nebezpečná je SG metoda, při které si zloděj otevře dveře do bytu nenásilně a po odchodu může dokonce zamknout. „Principem je velmi rychlé překonání zámku pomocí speciálního univerzálního vyklepávacího klíče. Metoda je nejúčinnější na dveřích, které mají starší zámkové vložky s odpruženým stavítkovým systémem a nejsou zajištěné proti nenásilnému vniknutí,“ hodnotí metodu expert.


Krádež na objednávku s pomocí Facebooku

Inspirací jsou pro zloděje často i sociální sítě, kde se lidé rádi chlubí svými cennostmi. Na tyhle informace se jen třesou tipaři, pro které pak bytař na objednávku ukradne obrazy nebo jiné umělecké předměty. Raději si tak na Facebooku a ostatních sociálních sítích nastavte nejvyšší možnou ochranu soukromí.

Nový fenomén: vloupání během spánku

Více než 40 % zlodějů preferuje pro vloupání noc, kdy lidé doma spí. „Má to několik výhod,“ upozorňuje Ivan Pavlíček. „Majitelé často podceňují zamykání nebo noční režim alarmu. Vlastní prohlídka bytu pak zabere zkušenému bytaři pár minut. Obvykle ukradne peněženky, doklady, kreditní karty, klíče od auta, telefony, tablety a notebooky, které by tam v době, kdy jsou lidé v práci, prostě nebyly.“ Pozor - první vloupání je často jen průzkumem terénu a během pár týdnů či měsíců následuje další. Většinou pak zmizí všechny nově pořízené věci.

Zloděj vleze oknem

Za nejsnazší cestu do domácnosti považuje 84 % lupičů okno. Potřebují jen nadzvednout okenní křídlo, odemknout šroubovákem obvodové kování, nebo okno »vysklít« a otočit kličkou. Jako obrana proti těmto zlodějům se podle odborníků vyplatí bezpečnostní fólie. Metr čtvereční vyjde na pár stovek.



Přečtěte si
ivannavratil386
31. 10. 2018 • 21:23

Jak tak koukám, tak ti zloději jsou čím dál víc vynalézavější. Nás už také bohužel párkrát vykradli... Jednoho dne jsem si ale řekl dost a rozhodl jsem se do domu nainstalovat bezpečnostní systém a celý pozemek obehnat pořádným plotem od http://www.amstor.cz/ musím říct, že od té doby máme klid.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.