Dýňová sezóna je tady: Co jste nevěděli + recepty!

Bohatou úrodu dýní mají letos zemědělci na Karlovarsku. Za den sklidí desítky dvacetikilových kusů. Za celou sklizeň jich přitom bývá okolo 2000 kusů. Víte, proč jsou dýně zdravé? A co si z nich doma připravit? Aha! poradí.
Pavel Svoboda (56) pěstuje na svém políčku o velikosti zhruba 100 m² dýně řadu let. Za den sklidí až 50 kusů. „Počítám do toho i okrasné dýně. Ty nejpopulárnější Hokaido jsou pěkně narostlé, jedna váží i 20 kilo,“ říká zemědělec. „Denně jsem je okopával a hodně zaléval. Důležitá je půda bohatá na živiny. Já do ní dávám ovčí hnůj, možná proto tak vyběhly,“ dodává Svoboda, který teď úrodu musí pořádně uskladnit. Dýně vám totiž v chladném a suchém sklepě vydrží i celou zimu.
Jsou proti rakovině
Dýně obsahují obrovské množství betakarotenu a minerálů, jako jsou draslík a vápník. Je v nich velmi malé množství tuku a sacharidů. Všechny druhy dýní se podílejí na snižování krevního tlaku a mají protirakovinné účinky.
Dýňová polévka
Oloupanou cibuli a dýni nakrájíme na kostičky a dozlatova osmahneme na olivovém oleji. Poté zalijeme vývarem. Necháme 20 dokud dýně uvaření ji rozmixujeme, přidáme sůl, pepř a zalijeme sladkou smetanou.

Připravte si jakékoliv těst na ovocný koláč. Dýni povařte
do změknutí. Poté slijte vodu rozmixujte ji. Oslaďte dýni a ochuťte skořicí. Pyré pak nalijte do předem vymazané formy, ve které je již těsto, a pečte v troubě na 180 stupňů dozlatova.