Porodní asistentka Ivana Königsmarková: Vedla porod, dítě zemřelo! Soud zrušil trest! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Porodní asistentka Ivana Königsmarková: Vedla porod, dítě zemřelo! Soud zrušil trest!

Ivana Königsmarková
Ivana Königsmarková (ČTK)

Potrestali ji za zfušovaný porod, při němž zemřelo dítě. Prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková (60) dostala dvouletou podmínku a nařízeno zaplatit zdravotní pojišťovně 2,7 milionu korun. Včera ústavní soud rozsudek zrušil! Měl pochybnosti o její vině, a tak kauzu vrátil k přepracování Obvodnímu soudu pro Prahu 3.

V červenci 2009 se Königsmarková podle původního rozsudku při domácím porodu dopustila závažné chyby. Dítě se začalo dusit a ona údajně neprovedla důslednou resuscitaci, nedostatek kyslíku způsobil poškozenímozku. Později novorozeně zemřelo.
Königsmarková se nyní k profesi chce vrátit. „Chtěla bych pokračovat,“ řekla s tím, že s pojišťovnou si dohodla splátkový kalendář a část peněz už zaplatila. Teď je chce získat zpět.
Podle výkonné ředitelky Unie porodních asistentek Kateřiny Hájkové Klíčové je to dobrá zpráva pro všechny porodní asistentky. Ministerstvo zdravotnictví ale nadšení nesdílí. „I přes rozhodnutí soudu je pro mne nejvarovnější fakt, že byl zbytečně zmařen život dítěte,“ řekl náměstek ministra Ferdinand Polák.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.