Tomáše (8) z Vítkova napadly romské děti (6): Chtěly ho ubodat?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Tomáše (8) z Vítkova napadly romské děti (6): Chtěly ho ubodat?!

Tomáš po útoku raději nechodí ven. Máma pro něj musí i do školy.
Tomáš po útoku raději nechodí ven. Máma pro něj musí i do školy. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Opravdovou hrůzu zažil v úterý školák Tomáš Bürgermeister (8) z Vítkova. Vracel se z obchodu s chlebem v tašce, když jej napadli dva romští chlapci (oba 6) s noži v ruce. A údajně mu hrozili, že ho pobodají.

Tomášova matka zrovna dávala do postýlky malou dcerku Marušku (1), když slyšela křik a pláč. „Podívala jsem se z okna a stál tam Tomášek, panicky řval, že ho chtějí bodnout dva kluci,“ popsala strašlivé chvíle Blanka Bürgermeister.

Málem taky dostala
Máma vyběhla ven a vydala se za útočníky k nedaleké ubytovně. „Řvala jsem, kde jsou? Ale to už tam stáli jejich rodiče a začali mi nadávat. Vše jsem oznámila na policii, jenže protože jsou nezletilí, tak se jim nic nestane,“ posteskla si žena.

Nejsme rasisti
Rodině Blanky Bürgermeisterové je rasismus cizí. „Můj bratranec má za manželku Romku. Je ze slušné rodiny a děti má jako ze škatulky. Kamarádka ze školy je Romka a má dceru na vysoké. Takže to není o rasismu, ale o tom, že jsme přišli o pocit bezpečí. Že nám za obojek pověsili psa na plot, jsme ustáli, ale děti si napadat nenecháme,“ řekla Aha!.
Někteří Romové z ubytovny o útoku nic neví. Druzí slyšeli, že prý nešlo o útok. „Jsou to děcka a stáiy tu s nožem, když si krájeli chleba. Možná, že se ten kluk leknul, ale rozhodně ho nechtěli zabít,“ popsal incident obyvatel ubytovny.

Policie: Případ řeší sociálka
Útok na Tomáše (8) potvrdila i policie. „Matka napadeného dítěte nám incident oznámila. Šetřením jsme ustanovili za možného útočníka šestiletého chlapce. Po zadokumentování jsme případ předali odboru sociální péče. Policie vzhledem k nízkému věku pachatele nemůže zahájit jeho trestní stíhání,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

Ubytovna hrůzy: Muž tu ubil družku paličkou na maso
Brutální vražda se stala před rokem právě v ubytovně, z níž vyběhli dva chlapci s noži v ruce.

Opilý Ladislav Kováč (41) tehdy ubil paličkou na maso a ukopal k smrti svoji družku Hanku (†25). Ostravský soud vraha poslal na 24 let za mříže. Případ byl o to otřesnější, že násilí na matce se musely dopouštět její malé děti (5, 4, 2), jelikož měly strach, že je otec taky zbije.

Zoufalý je starosta Vítkova Pavel Smolka. Několikrát se snažil s majitelem ubytovny dohodnout, aby nebyla překračována kapacita zařízení. „Není možné, aby žilo 60 lidí v objektu pro 30 osob. Nešlo to po dobrém, se stavebním úřadem tak majiteli budeme udělovat pokuty. Před ubytovnu umístíme bezpečnostní kameru,“ uvedl Smolka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.