Domov, kde mají staří a nemocní trpět hlady: Skvělý »stroj« na prachy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Domov, kde mají staří a nemocní trpět hlady: Skvělý »stroj« na prachy!

Domoc na kopci
Domoc na kopci (Foto Aha! - Jana Ulrychová a Helena Lacinová)

Problematický Domov na kopci v Červeném Újezdu na Teplicku, kde policisté prověřují smrt seniora (†66) a údajné týrání klientů hlady, a na základě článku Aha! jej prošetřuje policie a hygienici, řídí lidé, kteří pracovali v podobných sociálních zařízeních, kde úřady v minulosti také šetřili týrání starých a nemocných....

Jde o jednatelku domova Lucii Zocherovou a neoficiálního šéfa zařízení Pavla Fouska. Ti navíc spolupracovali s Jaroslavou Lochařovou a Šárkou Hatašovou, které jsou obviněné pro týrání svěřené osoby. Verdikt nad nimi soudkyně plánuje vynést na podzim, hrozí jim osm let vězení.

Zocherová a Fousek v oboru podnikají dál, byť bez registrace pro poskytování sociálních služeb. Za to jim pražský magistrát již uložil pokutu 250 000 korun, zatím ale není pravomocná.

Jak šel čas?

Rok 2000 – občanské sdružení Naděje 2000 začalo provozovat stacionář se zvláštní péčí. Zřizovatelkou je Jaroslava Lochařová, později v něm působí Pavel Fousek a Lucie Zocherová. Vedoucí ošetřovatelkou je Šárka Hatašová.

Červen 2010 – policie prověřuje oznámení na týrání svěřených osob ve stacionáři. Posléze z něj obviní Lochařovou a Hatašovou. Vedení Naděje 2000 přebírá Lucie Zocherová, Fousek zůstává místopředsedou sdružení.

Říjen 2010 – Zocherová zakládá občanské sdružení Sowulo a otevírá domov pro duševně nemocné seniory v Meziboří na Mostecku. Ten má následně potíže s Krajským úřadem kvůli špatné péči o klienty a musel být uzavřen.

Leden 2011 – Zocherová na Magistrátu hlavního města Prahy zaevidovala společnost Domov na kopci s poskytováním služeb v Červeném Újezdu. Neoficiálním šéfem je opět Pavel Fousek.

Senioři jsou byznys

Proč stále dokola zakládají nové »domovy« pro staré a nemocné? Jde o byznys. Podle bývalého šéfa domova Karla Müllera, který v něm vydržel pracovat čtvrt roku, dokážou ze státu vyždímat až dvanáct tisíc korun za jednoho ubytovaného klienta. V Domově na kopci jich má žít 90 lidí, mohli by si tak přijít až na milion měsíčně...

Na povedený čtyřlístek »lidumiů« se podívejte do galerie.



Autor:  lac

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.