Margaret Thatcherová: Kuchařka v sídle premiérů!

Každé ráno vstala a připravila manželovi snídani. Pak šla vládnout Británii. Margaret Thatcherová (†87), která v pondělí zemřela na mrtvici, byla silnou ženou, ale péče o svého muže se nikdy nezříkala. Pokud to jen trochu šlo, navařila pro celou rodinu. A nejvíce řádila v kuchyni o svátcích a o Vánocích. Připravila krůtu, ořechovou nádivku, puding (pro dospělé s kapkou brandy), k masu pak brambory nebo bramborovou kaši – a zeleninu.
Vymyslela zmrzlinu
Jako vystudovaná chemička se podílela na výrobě jemné kopečkové zmrzliny, kterou bylo možno stáčet do kornoutů. Koho by to napadlo, když si dnes na ulici kupuje »pár kopečků«?
Dokázala hladovět
Díky drastickým dietám dokázala shodit až 10 kilogramů za dva týdny.
Základem 14denní kúry bylo 56 vajec, rajčata, špenát, olivy a okurky. Maso jen k večeři (kousek jehněčího nebo kuře). Ale k tomu po obědě i po večeři malý panák whisky.
Zlodějka mléka
»Thatcherka – zlodějka«, skandovali naštvaní rodiče, když zrušila bezplatné rozdávání mléka na školách. Kvůli škrtům ve školství se stala jediným poválečným premiérem, který absolvoval Oxford, ale univerzita jí odepřela čestný doktorát.
Milovala »fish´n´chips«
I když žila celkem střídmě, zbožňovala premiérka tradiční britskou smaženou rybu s brambůrky. A když viděla na rohu stánek s dobře osmaženou treskou, hned si pro ni poslala.
Její slavný recept:
Nádivka podle Maggie
● ½ kg ořechů ● kuřecí vývar ● 4 plátky slaniny ● strouhánka ● 1 velké vejce ● 1 citron ● cukr, sůl, pepř ● petržel
Ořechy deset minut povařte a pak oloupejte. Potom zalijte vývarem a zvolna vařte. Přeceďte, přidejte nakrájenou slaninu, citronovou kůru, petržel, strouhanku, sůl, pepř a trochu cukru. Nakonec už jen trochu tuku a promíchejte s vejcem, abyste získali pevnou hmotu. Vejce je lépe přidávat postupně, aby směs nebyla příliš tekutá.