Věra z Děčína má na krku exekuci kvůli dědictví: Musí vyplatit sourozence! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Věra z Děčína má na krku exekuci kvůli dědictví: Musí vyplatit sourozence!

Věra V. s důkazy o uvalené exekuci.
Věra V. s důkazy o uvalené exekuci. (Jana Ulrichová, ara)

Nevlastní sourozenci ničí rodinu Věry V. (43) z Děčína. A to kvůli části domu, který zdědila po otčímovi. Sourozenci napadli závěť, ve které je otec vydědil – a uspěli! Soud Věře nařídil, aby je vyplatila. I když se snažila vyhovět, má na krku exekuci. S platbou se totiž o pár dnů opozdila.

„Když si matka vzala mého nevlastního otce, pořídili si za její peníze dům v Děčíně,“ popisuje Věra, nyní sama matka dvou malých dětí. Věděla, že nevlastní otec má dvě děti z předchozího vztahu, ale neznala je. „Děti se s otcem nestýkaly, nepřijely ani na jeho pohřeb. Nebýt tohoto domu, nikdy bych je asi nepoznala,“ vypráví. I když její otčím, o kterého se před smrtí starala, své vlastní děti vydědil v notářem ověřené závěti, soud rozhodl, že ze zákona mají na podíl z domu nárok.

Dali přednost soudu

„Dohromady jim mám vyplatit 360 000 korun. Jsem nezaměstnaná, dříve jsem dělala uklízečku, rodinu živí manžel. Takové peníze v hotovosti nemáme, proto jsme si na jejich vyplacení vzali hypotéční úvěr,“ popsala Věra. Aby měla problém co nejdříve z krku, slíbila peníze vyplatit do půl roku. Vyřizování úvěru se ale protáhlo, takže peníze z hypotéky měla k dispozici o pár dní později. Příbuzní ale takové zdržení neakceptovali. Místo toho, aby si peníze se zpožděním převzali, obrátili se na soud, který nařídil exekuci. Ten manželovi Věry V. obstavil účet. Peníze určené nevlastním sourozencům přitom už několik měsíců na účtu leží nevyzvednuté!

Rada Exekutorské komory

„Pokud má paní Věra peníze k dispozici, nechť je soudnímu exekutorovi ihned zaplatí, načež soudní exekutor zruší zákazy dispozic s majetkem, a to do sedmi dnů. Tím mimo jiné dojde k odblokování bankovních účtů. Téhož může dlužník dosáhnout tím, že doloží, že jeho zbývající majetek zjevně a nepochybně postačuje k uhrazení vymáhané pohledávky včetně nákladů věřitele a dalších,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Přečtěte si
janapi
11. 4. 2013 • 08:44

Peníze leží na účtu nevyzvednuté-p.Věra má účty zastavené a pro exekuční úřad si má ty peníze asi vytisknout na kopírce-opravdu rada nad zlato! Zamyslel se někdo nad tím?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.