Orangutan Besar (8) slavil narozeniny: Opičí mejdan! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Orangutan Besar (8) slavil narozeniny: Opičí mejdan!

Besar:  Melouna vám, holky, nedám.
Besar: Melouna vám, holky, nedám. (Jana Myslivečková, Tomáš Hajnyš)

Pořádný opičí mejdan rozjeli orangutani v zoo ve Dvoře Králové. Opičák Besar slavil o víkendu 8. narozeniny. Oslavenec, jeho dvouletá sestřička Tessa a matka Žaneta dvě hodiny nerušeně hodovali.

Narozeninové dorty ze želatiny a ovoce jim ošetřovatelé naservírovali hned tři. „Kdyby byl jen jeden, Žaneta by ho synovi určitě zabavila,“ objasňuje mluvčí zoo Jana Myslivečková. Obrovský ohlas měl melounový ježek. Bodlinky z brček byly obalené medem, oříšky a semínky. „Orangutani jsou velmi šikovní, a tak nehrozilo, že by brčka snědli. Naopak, kdybychom jim dali jako gorilám klacíky, začali by s nimi nejspíš pracovat a vyšťourávat např. tmel ze spár. Navíc jsou zvyklí s pomocí brček pít z pet lahví,“ dodává Myslivečková.

Trpělivě a šikovně orangutani otevírali a vyjídali i kyblíky s jablky a krabičky s medem a ořechy rozvěšené po expozici. Nakonec máma Žaneta zabavila Besarovi nové tričko a fešně se do něj oblékla. Dost bylo i jiných hraček, a tak si všichni nadšeně užívali ještě včera.

Víte, že…

…jméno Besar znamená v malajském jazyce na veliký?

…Besar se narodil jako velké »miminko«, zatímco běžná porodní váha orangutanů je kolem 1,5 kg, tu jeho ošetřovatelé odhadli na 2 kg?

…v přírodě orangutani dospívají mezi 7. až 10. rokem, takže Besar je právě v pubertě?

…orangutany v přírodě nejvíce ohrožuje ubývání jejich přirozeného prostředí, zejména kácení tropických pralesů?




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.