Poslední minuty Saddámova života - Hádka těsně před popravou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední minuty Saddámova života - Hádka těsně před popravou!

Takto převáželi Saddámovo tělo z Tikrítu do rodné vesnice.
Takto převáželi Saddámovo tělo z Tikrítu do rodné vesnice.

BAGDÁD – Amatérský videozáběr sobotní popravy Saddáma Husajna ukázal, že poslední chvíle někdejšího iráckého diktátora se nevyvíjely právě nejdůstojněji. Nahrávka na internetu prozrazuje, že Saddám se těsně před smrtí pohádal s popravčím i dalšími lidmi v popravčí místnosti.

V dramatické výměně názorů jeden zakuklený strážce Saddámovi ostře vytkl následky jeho vládnutí. „Zničil jsi nás! Zabíjel jsi nás! Nechal jsi nás žít v bídě!“ křičel na něho. Saddám odpověděl: „Zachránil jsem vás před bídou a chudobou a zničil vaše nepřátele, Peršany a Američany!“ Na to mu strážce řekl, ať ho Bůh zatratí, a Saddám odpověděl stejně.

Bývalý diktátor těsně před smrtí ještě pronesl základní formuli muslimské víry: „Dosvědčuji, že není božstva kromě Boha a Mohamed je posel Boží.“ Uprostřed další věty: „Dosvědčuji, že Mohamed...“ se zarazil, protože v tom okamžiku pod ním popravčí otevřel propadliště. V záběrech, kdy popraveného osvětluje baterka či fotografický blesk, je pak vidět Saddáma, jak visí se zlomeným krkem, a v místech, kde se provaz zařízl do kůže, má krev. Tak visel ještě asi deset minut, než přišel lékař konstatovat smrt.

Saddámovo tělo bylo následně zabaleno do bílého pytle a vloženo do rakve; exprezident byl v noci na neděli pochován v rodné vesnici Audža v oblasti města Tikrít asi 130 km od metropole Bagdádu. Byl pohřben ani ne 24 hodin po popravě oběšením v budově, kterou dal sám postavit během let své vlády.

Rakev se Saddámovými ostatky byla nejprve americkým armádním vrtulníkem převezena do Tikrítu, kde se konal první smuteční obřad. Použití armádního vrtulníku pro převoz rakve osobně schválil americký prezident George Bush. Tělo bylo poté přemístěno do vesnice Audža, kde ho muslimští duchovní nejprve rituálně omyli, oblékli do bílého rubáše a později uložili do země.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.