Malý bojovník Davídek (6): Orgány má v těle obráceně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Malý bojovník Davídek (6): Orgány má v těle obráceně!

Fotografie
Fotografie (internal)

Davídek Kouba (6) vypadá jako každý jiný kluk jeho věku. Chodí do školy a na cvičení, má stále úsměv na tváři a dva mladší brášky (3 a 1,5). Na první pohled není nic, co by ho odlišovalo od ostatních. Srdce má však na pravém místě. A to doslova! Má zrcadlově obrácené orgány, takže na rozdíl od většiny lidí srdce napravo nebo například játra a slezinu vlevo.

Davídek se narodil v roce 2006 a hned druhý den jeho života mu lékaři diagnostikovali zrcadlové otočení všech vnitřních orgánů. Jde o vývojovou vadu, kdy mohou být otočené orgány v hrudníku, břiše nebo obojího. Člověk o odchylce vůbec nemusí vědět, a když ho netrápí žádné nemoci, může se na ni přijít až na pitevním stole. Jenže, to není Davídkův případ...

Polovina těchto lidí má zdravotní problémy. „Už v porodnici doktoři upozorňovali na Kartagenerův syndrom,“ vzpomíná maminka Zuzana Koubová (28) s tím, že se jedná o syndrom nepohyblivých řasinek dýchacích cest, který se projevuje chronickou dýchací infekcí. „Jenže pneumoložka, ke které jsme byli z porodnice posláni, to nebrala na vědomí a syna nesprávně léčila s atypickým astmatem,“ dodává.


Když po roce Davídkův stav zhoršil, musela s ním maminka do pražské motolské nemocnice, kde lékaři potvrdili skutečnou diagnózu. Později prodělal dva zápaly plic a od té doby má stále nález na plicích. „Zřejmě už je poškození trvalé. Často je dlouhodobě na antibiotické léčbě, inhaluje dva až třikrát denně léky a dělá dechové rehabilitace,“ popisuje Zuzana.

Každý všední den musí brzy ráno s Davídkem vstávat, aby před odchodem do školy inhaloval. Odpoledne po škole pak musí zase rovnou domů, aby opět inhaloval a pak večer znovu. Jakékoliv výlety nebo obyčejné dovádění s kamarády venku po škole jsou pro něj tabu. „Moc by nám pomohl malý přenosný inhalátor,“ přála by si maminka.

Chcete Davídkovi pomoc?

Občanské sdružení Zrnka vyhlásilo veřejnou sbírku na pořízení malého přenosného inhalátoru pro Davídka. Pokud chcete přispět, zašlete finanční dar na číslo účtu 3789354087/5500, variabilní symbol 333.

Víte, že...

...stranově obrácené umístění vnitřních orgánů má v průměru každý desetitisící člověk?

...je důležité o odchylce vědět, např. aby nedošlo k zanedbání zánětu slepého střeva, který se projeví jinak?

Přečtěte si
zuzana84
31. 1. 2013 • 10:35

To je rada, no. To by pak asi brzo většina doktorů seděla za katrem , no . A s publikováním článku jsem souhlasila předevšm proto, aby se o této nemoci více vědělo, protože je hodně poddiagnostikovaná. Z deníku Aha mě kontaktovali sami, přemýšlela jsem o tom dlouho a snad mé rozhodnutí nebylo až tak strašně špatné. Ale jistě každá veřejná sbírka lze vidět i jako žebrání...

zuzana84
31. 1. 2013 • 10:30

Asi je trochu zbytečné komentovat tyto diskusní příspěvky , přesto se , jako Davídkova maminka, vyjádřím - inhalátor , který by jsme pro něj rádi měli, je drahý a stojí 24tisíc. Sbírkou chceme získat 20tisíc a zbytek uhradit sami. Proč tento inhalátor chceme i odkaz na inhalátor (kde se dá vidět i cena) se dá vyčíst na zrnkách. Stejně tak se dá vyčíst, že Davídek inahalátor má a léči se, inhaluje 3x denně. Jenže kompresorový inahlatór neposkytuje výhody toho mobilního inhalátoru. Uvádím na zrnkách i , že není pro něj životně důležitý, jen by mu trochu usnadnil už tak náročnou léčbu. Každý ať si podle toho zhodnotí zda přispět chce nebo ne. Kdo nechce nemusí , nikdo nikoho nenutí. A věřte, že si odepíráme dost , od státu na Davídka nedostáváme nic a léky jsou téměř všechny s doplatkem nebo úplně nehrazené, není možné aby jezdil hromadnou dopravou a přitom momentálně jezdíme každé tři měsíce do Motola na kontroly , kde ještě zaplatíme , ne zrovna laciné, parkování. A např. dechová pomůcka flutter je s doplatkem 600kč Atd. , asi to tady nebudu rozepisovat vše. Jinak za příspěvek samozřejmě děkujeme.

janouch62
24. 1. 2013 • 12:26

Omlouvám se za tu nadávku.Nevěděl jsem že jsi dle jména bezpohlavní jedinec.Křivdy na dětech mě strašně rozčílí.Sorry.

janouch62
23. 1. 2013 • 15:33

Jak to můžeš vědět co to stojí.Vyčetl jsem pouze že se jedná o přenosný inhalátor.Proč se tedy neuvede cena.Jsi snad jeho fotr co potřebuje prachy na chlast a nebo drogy ty č..áku!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.