Vánoční stres: Jsme nepozorní a to často vede k tragédii: Dcerka (3) v pasti, žena (†35) pod tramvají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vánoční stres: Jsme nepozorní a to často vede k tragédii: Dcerka (3) v pasti, žena (†35) pod tramvají!

Tak Beruško, a jsi zase u mámy.
Tak Beruško, a jsi zase u mámy. (HZS Zlínského kraje)

Vánoce, Vánoce… šťastné a veselé. Tak tohle je pro mnohé jen písnička. Místo toho, abychom klidně rozjímali, lítáme jako šílení, pečeme, nakupujeme, pereme, čistíme, vyklízíme, hádáme se, pláčeme, vyčítáme, zmatkujeme a provádíme spoustu pitomin, které dokonce mohou ohrozit život náš nebo lidí kolem.

Uvězněná v autě

Horké chvíle prožila maminka děvčátka (3) na parkovišti ve Zlíně. Holčičku připoutala do sedačky a zabouchla dveře. Cvak a centrální zavírání dítě uvěznilo ve voze i s klíčky. Roztržitá mamka je nechala v kabelce na předním sedadle. „Rodiče i hasiči se pokoušeli holčičku přesvědčit, aby zkusila odepnout pásy své sedačky a otevřít dveře,“ líčil mluvčí hasičů Libor Netopil. Dívenku ale ani plyšový dráček »Záchranáček« za oknem nepřemluvil, a tak došlo na sílu. „Hasiči rozbili okno dveří u předního spolujezdce, vytáhli klíče a auto otevřeli,“ dodal mluvčí.

Smrt na kolejích

Mnohem hůř dopadla v pondělí žena (†35) na pražském Klárově. Zlomek vteřiny a ležela zaklíněná pod tramvají. Aby se k ní zdravotníci vůbec dostali, museli hasiči soupravu nadzvednout jeřábem. Ve velmi vážném stavu ji odvezla záchranka do nemocnice. „Na následky zranění bohužel zemřela,“ řekl včera Aha! policejní mluvčí Jan Daněk. Příčinu nehody policie dále vyšetřuje.


Co se s námi děje?

Děláme spoustu věcí, o nichž dopředu víme, že je nemůžeme stihnout. Tato disproporce člověk podle psychiatra Jana Cimického vyčerpá a pak dělá chyby, jak v úsudku, tak v práci.

„Když jsme ve stresu, zmenšuje se kapacita naší pozornosti,“ objasňuje Cimický. „Co je po okrajích nevnímáme, a pak třeba vletíme pod tramvaj. Přemýšlíme nad tím, co ještě musíme koupit, a zabouchneme si klíčky v autě, apod.,“ dodává.

Jak si ulevit?

  • Nenechte se manipulovat reklamami ani novodobými vánočními mýty na téma, co ještě musíte stihnout.
  • Nezapomínejte během dne na odpočinkové pauzy třeba u kávy nebo čaje.
  • Odlišujte podstatné od vedlejšího. Okna můžete klidně umýt po Novém roce a knihovnu přerovnat na jaře.
  • Domluvte se s lidmi kolem sebe, rodinou, kolegy, na tom, jak vše co nejlépe zorganizovat a řešit.
  • Netlačte se do překotností, o nichž předem víte, že je nemůžete zvládnout.




Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.