Roztočil si útěkem z vězení vymohl nový proces! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Roztočil si útěkem z vězení vymohl nový proces!

Rostislav Roztočil u včerejšího soudu.
Rostislav Roztočil u včerejšího soudu.

PRAHA – Uprchlý vězeň Rostislav Roztočil, podezřelý z více než třicet let staré vraždy egyptského studenta, dostal šanci očistit své jméno. Krajský soud v Praze včera rozhodl o obnově procesu.


Až do nového rozsudku je tedy muž, odsouzený v roce 1985 k výjimečnému trestu, opět nevinný.

Navzdory tomu ale Roztočil nejspíš stráví Vánoce za mřížemi. Senát na něj totiž uvalil vazbu. Změnit to může ještě pražský vrchní soud, ke kterému podal Roztočil ihned stížnost.
Roztočil včera u soudu vyjádřil nesouhlas s uloženým trestem. Formálně tak splnil podmínky pro obnovu procesu. Byla to navíc podmínka soudu v Německu, kam muž loni utekl z věznice v Plzni na Borech. „Cítím se nevinný. Nikdy jsem se tohoto trestného činu nedopustil. Chci objasnit celý případ a očistit své jméno. Je to šedý stín, který mě provází dvacet let,“ řekl před senátem Roztočil, který už prý při své snaze dokázat vlastní nevinu vystřídal devět obhájců. Stálo ho to spoustu peněz, ale nakonec zabrala až žádost o obnovení procesu, kterou podala jeho sestra Stanislava Rupp. „Pochopitelně mám radost, že je teď nevinný a bude čekat na nový proces,“ řekla Roztočilova sestra.

Roztočil byl před dvaceti lety odsouzen za vraždu k trestu 20 let a odseděl si pět let a dva měsíce. Když se nemohl domoci obnovení procesu, spolu s vrahem Romanem Čabradou utekl a ukryl se v Německu u sestry. Německá justice ho letos v dubnu propustila na svobodu s tím, že česká justice příliš dlouho rozhoduje o obnovení procesu. V pondělí se Roztočil kvůli soudu dobrovolně vrátil z Německa do Prahy.


Autor: (vet)
Foto Aha!: Alexandr Malachovský

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.