Požár chomutovského paneláku: Plameny uvěznily obyvatele na balkoně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Požár chomutovského paneláku: Plameny uvěznily obyvatele na balkoně!

V tomto bytě požár vznikl.
V tomto bytě požár vznikl. (Karel Kopáč, ara)

Výbuch! V úterý po sedmé večer se na chomutovském sídlišti ozvala rána jako z děla a hned nato vypukl v 18patrovém paneláku, kterému se říká Experiment, požár. Na chodbách se rychlostí blesku začal šířit hustý kouř, sousedé se navzájem burcovali a narychlo utíkali ze svých bytů, mnoho z nich se nestihlo ani pořádně obléct. Někteří se kvůli neproniknutelnému dýmu ven sami nedostali, museli jim pomoci hasiči. Ti evakuovali přes sto lidí.

Z příběhů obyvatel domu mrazí, naštěstí se nikdo nezranil a jen 17 z nich se musí stěhovat do náhradních bytů. Požár způsobil lihový krb. „Soused mi vytáhl dvě děti, já vzala třetí z vany, vzala jsem jen deku do kočáru, honem rychle obléknout a ven,“ říká Marcela (33), která bydlí pár dveří od místa, kde začalo hořet. „Když jsme vyběhli, zjistila jsem, že kluk je bez bot. Tam, co hořelo, to už byt není, je zdevastovanej. Majitelé odjeli,“ popisuje s tím, že byty jsou plné prachu a kouře.

Někteří lidé se ven ani nedostali. „Chtěli jsme z bytu, ale už to nešlo, to bylo nejhorší. Hasiči nám řekli, že už jít nemůžeme, že bezpečnější bude, když zůstaneme na balkoně. Dveře jsme ucpali dekami, ale kouř šel i přes ně. Hasiči byli skvělí, chodili nás kontrolovat a ptali se, jestli nepotřebujeme kyslík,“ vypráví paní Věra.

Nejhůř dopadli lidé pod místem požáru. „Hasili byt nad námi a ta voda tu tekla všude po stěnách doslova proudem. Do čtyř do rána jsme jenom ždímali. Vteklo to všude za obložení a už se nám vlní plovoucí podlaha. Soused vedle to odnesl ještě víc. V létě dokončil rekonstrukci, vše úplně nové, krásná kuchyň. A všechno zničené,“ říká Monika Bureschová (33).

Proč dům nese název Experiment?

Dům stavěli Japonci. Není podobný jakémukoli paneláku u nás, je odolný proti silnému větru i zemětřesení.




Přečtěte si
jity
8. 11. 2012 • 23:43

zamindrákovaný hovádko asi hulilo, proto tuto ubohost muselo vypustit.

jity
8. 11. 2012 • 13:04

nemá diskuzi, to u ostatních článků by možné nebylo. Jen kdyby to udělali bílí, to by diskuze byla, ale cikáni jsou nedotknutelní.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.