Problémy s daněmi a rebely! Premiér Nečas: Útěchu hledá ve sladkém! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Problémy s daněmi a rebely! Premiér Nečas: Útěchu hledá ve sladkém!

Je to čokoláda, kterou zahání nervozitu nejedna dáma.
Je to čokoláda, kterou zahání nervozitu nejedna dáma. (Aha! - Martin Přibyl)
Kvůli rebelům uvnitř ODS se možná nebude výrazně zvedat DPH, která zdraží v podstatě vše. Podle kuloárních informací ale nejde o lidi, ale o mocenské souboje uvnitř strany. Nejvíc to odnáší premiér Petr Nečas (47) - rebelové ho totiž chtějí odstranit z křesla šéfa ODS i předsedy vlády.

Na včerejším jednání Sněmovny, před kterým rebelové odmítli veškeré jeho kompromisy, proto působil dost sklesle. A zatímco ostatní poslanci se handrkovali, on seděl na židli a rovnal si věci v šuplíčku. Pak se uklidnil čokoládou. Sám ale ví, že sladkým nic nevyřeší. Už příští týden totiž poslanci budou hlasovat o balíčku, ve kterém je právě tolik probíraná DPH. A jelikož s jeho přijetím spojil Nečas i důvěru vládě, je možné, že ho v jeho židličce s čokoládkou brzy vídat přestaneme…

Jak to bude s DPH

Situace nyní: dvě sazby DPH (14 a 20 %)

Původní zákon: obě sazby DPH 17,5 % od roku 2013

Konsolidační balíček*: dvě sazby DPH, 15 a 21 % od roku 2013

Nečasův kompromis**: dvě sazby DPH, 15 a 20 % jen pro rok 2013

Výsledek: ŽÁDNÝ!

* Upravuje původní návrh zákona tak, aby v roce 2013 deficit rozpočtu zůstal pod 2,9 procenta hrubého domácího produktu.

** Premiér jím reagoval na výhrady rebelů.

Kalousek: Stahuje rozpočet!

Nerozhodnost poslanců ODS naštvala i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Rozhodl se, že předělá celý státní rozpočet pro rok 2013. Bez zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento tak, jak s nimi počítá nejistý konsolidační balíček, totiž bude v rozpočtu scházet dvacet miliard korun. Proto rozpočet stahuje z oběhu a do třiceti dní vládě předloží nový – předpokládá se, že buď se započtením balíčku, který se už do té doby snad schválí, nebo s jinými škrty tak, aby se ještě víc neprohluboval deficit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.