Mach a Šebestová slaví 30 let! Zjistili jsme, proč nemají křestní jména! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mach a Šebestová slaví 30 let! Zjistili jsme, proč nemají křestní jména!

Slavný popěvek »my jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice« dobře znají všechny děti i jejich rodiče.
Slavný popěvek »my jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe podobu zajíce, žirafy či krabice« dobře znají všechny děti i jejich rodiče. (ČTK, Profimedia.cz, ara)

Kdo by je neznal? Nejslavnější čeští školáci z 3. B Mach a Šebestová, pes Jonatán, paní Kadrnožková nebo třídní propadlíci Pažout s Horáčkem se na televizních obrazovkách objevili už před 30 lety! První díl večerníčku měl premiéru 6. října 1982.

Třináctidílné dobrodružství z pera Miloše Macourka (†75), které ilustroval Adolf Born (82) a nezapomenutelně namluvil Petr Nárožný (74), se dočkalo i německé a anglické verze.

„Byla to moc hezká práce, ale to je vždycky, když je dobrá předloha,“ vysvětlil Nárožný. Na večerníčky, které namlouvá, se ale on sám dívá jen zřídka. „Někdy ano, někdy ne. On při práci to člověk slyší tolikrát, že toho má ažaž,“ dodal Nárožný.



Víte, že…

…Mach a Šebestová nemají křestní jména, protože podle autorů si prý malé děti ve školách stejně říkají příjmením?

… jednotlivé díly vznikaly původně jako předfilmy k hlavním pořadům v kinech, takže na prvních příbězích se pracovalo hodně volným tempem?

….v roce 1985 vznikl z večerníčků film Mach a Šebestová k tabuli, který končil novým dílem o jejich dětech Machovi a Machové?

… v roce 2001 měl premiéru celovečerní hraný film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko?

…v poslední sérii dobrodružství, nazvané Mach a Šebestová na cestách, z roku 2005 se diváci s dvojicí školáků podívají na cestu kolem světa?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.