Zítra začne podzim! Přežijte ho ve zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zítra začne podzim! Přežijte ho ve zdraví!

Dopřejte si dostatečně dlouhý spánek.
Dopřejte si dostatečně dlouhý spánek. (Profimedia.cz)

Zamlžená rána, sychravo, mrazíky! Ale také krásně slunečno, i když už ne tak teplo... PODZIM PŘICHÁZÍ! Dnes si můžeme užít poslední letní den, zítra přesně ve 14.48 vstoupí Slunce do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. A kdybychom chtěli náhodou zapomenout, počasí nám změnu ročního období připomene.

Podzim totiž nezačne zrovna idylicky. „Očekáváme oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť či přeháňky. Nejvyšší teploty 13 až 17 °C, na jihovýchodě až 20 °C,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Co udělat, abychom podzim ve zdraví přežili?

1. Jezte lehce!

„Jak se ochlazuje a dny se zkracují, podvědomě začínáme jíst energeticky bohatší stravu a méně se hýbeme. Důležité je jíst pravidelně a spíše lehká jídla, na něž jsme byli zvyklí v létě,“ radí nutriční terapeutka Jaroslava Komárková.

2. Dejte si ovoce a zeleninu!

Dejte si ovoce a zeleninu! Podzim jí nabízí spoustu, posilte s její pomocí obranyschopnost těla. Dejte si například dýně, červenou řepu, hrušky. A nezapomínejte na kvalitní bílkoviny. Ovoce a zelenina dodají vitaminy, minerální látky a antioxidanty, imunitní systém pracuje na bázi bílkovin.

3. Posilujte imunitu!

Posilujte imunitu! „Pozitivně na ni působí například zakysané zelí, šípek nebo rakytníkový olej, které mají vysoký obsah vitaminu C. Z bylinek je účinná echinacea,“ radí prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc., z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.

4. Zažeňte rýmu vodou!

V létě ji máme často v láhvi v tašce, v chladnu pít zapomínáme. Nemámeli dostatek tekutin, pociťujeme příznaky, u nichž si neuvědomíme, že jsou spojeny s nedostatečným pitím. „Jsme malátní, unavení, bolí nás hlava a jsme i náchylnější k nachlazení,“ upozorňuje Pavel Suchánek, specialista na výživu z pražského IKEMu.

5. Vyžeňte stres!

Nejlépe pohybem. Ono se sice řekne: jděte sportovat, ale když člověk přijde utahaný a ospalý z práce... A to je chyba. Už po svižné půlhodinové procházce budete v mnohem lepší náladě. Pohyb vyplavuje »hormony štěstí« endorfiny, díky nimž se nám zlepší nejen nálada, ale ustoupí i dlouhodobá bolest.

6. Spěte!

Dopřejte si dostatečně dlouhý spánek, nejméně šest hodin, ideálně sedm až osm. Jsmeli nevyspalí, snadněji na nás zaútočí viry způsobující virózy či rýmu.

Čeká nás příjemné babí léto

21. až 30. září

Polojasno, zpočátku ojedinělé přeháňky. Postupně až oblačno a přeháňky místy. Noc: 7 až 2 °C, místy přízemní mrazíky, dále 12 až 7 °C.  Den: 15 až 20 °C, dále 20 až 26 °C.

1. až 10. října

Zpočátku období polojasno až oblačno, místy přeháňky, postupně převážně oblačno s občasným deštěm a přeháňkami. Noc: zpočátku 12 až 7 °C, postupně 6 až 1 °C. Den: 17 až 22 °C, postupně 11 až 16 °C.

11. až 20. října

Polojasno, v druhé polovině oblačno, místy déšť. Noc: 7 až 1 °C. Den: 12 až 17 °C, postupně 8 až 13 °C.

Autor:  wer

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.