Zabiják z nemocnice. NOVÁ FAKTA. Proč vraždil? Byla to msta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Zabiják z nemocnice. NOVÁ FAKTA. Proč vraždil? Byla to msta?

Petr Zelenka
Petr Zelenka (: Foto Aha! – Josef Mašek)

HAVLÍČKŮV BROD – Asi to byla msta! Za to, že se mu nepodařilo být záchranářem, se Petr Zelenka (30) v nemocnici v Havlíčkově Brodě mstil na pacientech. Sedm nemocných zabil, dalších deset se pokusil zavraždit. Kolik ale dalších pacientů ještě uniklo hrůzné smrti? Obviněný Zelenka je nyní ve vazební věznici v Hradci Králové.

Když končila směna, udeřil!
Pacienti krváceli celé dny
Oběti vybíral náhodně

Svoji zdravotnickou kariéru odstartoval Zelenka před osmi lety v Jihlavě. Právě ve zdejší nemocnici pracoval jako sanitář. „Po absolvování záchranářské nástavby nastoupil na středisko záchranné služby. Tady ale vydržel jenom dva měsíce a ještě ve zkušební době byl propuštěn. Nezapadl do kolektivu a s jeho prací nebyli spokojeni,“ řekl krajský radní Pavel Hájek.

Petr Zelenka se zřejmě nechtěl vzdát práce ve zdravotnictví, a proto nastoupil do nemocnice v Havlíčkově Brodě. „Kromě práce zdravotního bratra sloužil také jako externista u místních záchranářů,“ dodává Hájek. Byl členem výjezdního týmu a spolu s lékařem vyrážel k případům po celý rok 2003. „V roce 2004, ačkoliv mu běžela smlouva, už vůbec nesloužil,“ řekl nynější ředitel krajských záchranářů Lukáš Kettner.

Zelenka pracoval v havlíčkobrodské nemocnici téměř sedm let. Naposledy na ARO, kde pacientům podával nadměrné dávky léku heparin. Právě tímto způsobem vraždil, přičemž své oběti si vybíral náhodně.

Když na vše přišel primář ARO Pavel Longin, byl Zelenka koncem září propuštěn. Nechal se však zaměstnat v nemocnici v Jihlavě, kde pracoval na standardní lůžkové stanici chirurgického oddělení jako »všeobecná sestra«. Vydržel tam však jen měsíc, v pátek ho zatklo policejní komando. „Policisté kolem nemocnice kroužili už od čtvrtka,“ řekla jedna ze zaměstnankyň nemocnice. „Nikdo z nás o tomto zatčení dopředu nevěděl,“ dodává ředitel nemocnice Martin Šuma. Včera byl Zelenka z nemocnice oficiálně propuštěn.

Podle prvního vyšetřování Zelenka zřejmě naposledy vraždil v havlíčkobrodské nemocnici. Na chirurgickém oddělení ani v celé nemocnici v Jihlavě totiž nedošlo v průběhu listopadu k žádnému úmrtí způsobeného podáním nadměrné dávky léku heparin.

Jak zabíjí heparin?

  • Aplikuje se jako injekční roztok pod kůži, nebo jako infuze do žíly
  • Používá se proti srážení krve při léčbě všech forem krevních sraženin
  • Než pacient vykrvácí, má spoustu příznaků a nejde o minuty, ale o hodiny
  • Při podání vysoké dávky je úmrtí rychlé
  • Smrtelná dávka je cca 10 ml
  • Heparin nesmí užívat pacienti s přecitlivělostí na něj
  • Nesmí se používat při stavech se zvýšeným rizikem krvácení
  • Nežádoucí účinky heparinu – kopřivka, horečka
  • Po vysoké dávce heparinu se krev nesráží a uniká z cevních stěn
  • Pacienti zemřeli na vnitřní krvácení – tedy do dutiny hrudní nebo do mozku
  • Používá se jako účinná látka v jedu na krysy

Odstupné: I půl milionu!

PRAHA – Pozůstalí po zemřelých z nemocnice v Havlíčkově Brodě se mohou podle pražského advokáta Jana Černého připojit k trestnímu řízení a chtít odškodnění po pachateli.

Civilní žalobu ale mohou podat také na nemocnici, která se odpovědnosti nemůže zprostit. Výše odškodnění může být různá. Pohybovala by se pravděpodobně od desítek tisíc do 500 000 Kč. „Bude záležet na tom, jakou výši škody pozůstalí prokáží. Jiná náhrada by byla zřejmě u mladého perspektivního podnikatele. To je jedno z hledisek, které by se posuzovalo,“ objasnil Černý.

I Miloš Zeman má strach!

PRAHA – Případ Petra Zelenky, který je obviněn ze sedmi vražd pacientů v Havlíčkově Brodě, hýbe celou zemí. A dotkl se i expremiéra Miloše Zemana.

Ten totiž žije spokojeným životem důchodce v Novém Veselí, jen 30 km od Havlíčkova Brodu! „V neděli jsem to viděl v televizi, je to hrozné,“ svěřil se deníku Aha! Miloš Zeman. A má strach? „No jo, teď abych se bál tam jít,“ řekl znepokojený Zeman. Dodal ale, že naštěstí žádné zdravotní problémy nemá a naposledy byl už před časem pouze na prohlídce v pražské nemocnici Na Homolce.

Takový slušný chlapec! Homosexuál

JIHLAVA – Vrah Petr Zelenka (30) je homosexuál. Obviněný bydlel přibližně dva roky v Jihlavě u mladého muže, s nímž měl homosexuální vztah.

„Petr byl milý a příjemný kluk, nemám pro to vysvětlení, bylo to jako blesk z čistého nebe,“ řekl otec Zelenkova přítele. Zelenka prý často říkal, jak těžko snáší, když v nemocnici někdo umře. „Možná to říkal o někom, koho sám zbavil života. Jestli to hrál, musel to být člověk dvou tváří a herec první třídy,“ řekl otec jeho přítele. Zelenkovi prý svého syna vyhodili z domu, rodiče přítele ale Petr Zelenka navštěvoval pravidelně.

Sousedé jeho rodičů nechtěli napřed té zprávě ani uvěřit. „To není možné, vždyť to byl takový slušný chlapec! Vždycky, když jsem ho potkala na chodbě, tak mě hned pozdravil,“ vypráví jedna ze sousedek, která si nepřála být jmenována. „Byl jako sluníčko. Vždy, když přišel, celá místnost jako by se rozzářila,“ dodala jedna jeho bývalá kolegyně z nemocnice. Ano, sluníčko zabiják…

Primář Pavel Longin: Zabíjel, když mu končila směna

H. BROD – Jak je možné, že lékaři dokázali vypátrat vraha v bílém až poté, co zabil sedm lidí? A nemá náhodou na svědomí ještě víc úmrtí?

Na tyto a další otázky odpovídal primář oddělení ARO nemocnice v Havlíčkově Brodu Pavel Longin, na jehož oddělení Petr Zelenka pacienty usmrtil.

Jak je možné, že jste si toho případu všimli až po sedmi úmrtích?
„Podezřelý prováděl své činy velmi rafinovaně, nikdy ne u pacientů, které měl na starosti, a většinou ke konci směny. Příznaky předávkování se objevily až u následující směny. Heparin podával pacientům, kteří již krvácivé projevy měli, nebylo tak překvapením, že se krvácení zvýšilo.“

Proč jste si toho nevšimli hned?
„U pacientů v kritickém stavu, kteří na ARO leží, není taková změna stavu neobvyklá.“

Nemohlo být více než sedmnáct pokusů o vraždu a sedm mrtvých?
„Zmíněné případy jsou od května do září 2006. Samozřejmě jsem prověřoval i starší dokumentaci, ale náznaky podobných poškození pacientů jsem neshledal.“

Je běžné, že se neeviduje použití léku heparin? Musí chybět, když se dává pacientům, kteří ho nepotřebují.
„Heparin nepodléhá evidenci jako například opiáty. Navíc z ampulky se odebírá pouze ordinovaná dávka a zbytek se likviduje.“

Proč někteří přežili a jiní ne?
„Léčili jsme všechny pacienty pro krvácivé komplikace, ale přes veškerou léčbu někteří nepřežili.“

Je na ARO tak vysoká úmrtnost, že jste si těchto případů nevšimli dřív?
„Úmrtnost na ARO je 20 až 25 procent. Četnost úmrtí na oddělení se v kritické době výrazně nezvýšila.“

Aplikace do žíly přísluší jen lékařům. Proč se toto porušuje?
„Všechny sestry na ARO jsou kompetentní podávat i tyto injekce.“

Je vůbec možné takovýmto zločinům předejít?
„Těmto případům se asi předejít nedá. Naštěstí jsou velmi ojedinělé.“

Jaký motiv mohl pachatel mít?
„Normální člověk by takové činy nespáchal, jistě byl psychicky narušený, ale v jeho běžném chování se to neprojevovalo. Motiv zůstává nejasný nám i policii.“

Našli jsme pacienta z ARO, který přežil Zelenkovo řádění!

HAVLÍČKŮV BROD – Odhalení vraha v bílém plášti šokovalo také rodinu pacienta Milana Škoudlila (60), který bojuje s rakovinou jater a začátkem května v havlíčkobrodské nemocnici prodělal operaci. Policie má podezření, že také on mohl být jednou z obětí Petra Zelenky.

Těžce nemocný muž je dnes upoután na lůžko. Jeho paní stěží přemáhá pláč. „Nemohu uvěřit tomu, co se tam dělo. Lidé mi řekli, že se v nemocnici stal trestný čin. Myslela jsem si ale, že tam někdo kradl. Něco tak strašného mě nenapadlo,“ řekla včera deníku Aha! Po tvářích jí přitom tekly slzy. „Nechápu, jak může někdo něco takového udělat. Manžel v té době na oddělení ARO byl. Dva týdny v umělém spánku. Vzpomínám si, že po operaci dostával heparin a krvácení u něj dělalo lékařům starosti. Jestli to ale někdo zavinil, netuším,“ vzpomínala na mužův pobyt v nemocnici.

Policie rodinu navštívila minulý pátek. „Ukázali nám fotografii toho člověka. Po manželovi chtěli, aby ho identifikoval. Neměl k tomu ale vzhledem k jeho zdravotnímu stavu dost sil. Já si toho muže z doby, kdy jsme chodili do nemocnice na návštěvy, nepamatuji. Měla jsem obavy o manžela, a to člověk okolí moc nevnímá,“ dodala paní Škoudlilová.

Navzdory strašnému odhalení ale ani dnes proti péči v havlíčkobrodské nemocnici nic nemá. „Na pana primáře, ani na oddělní, kde manžel ležel, si nemůžu stěžovat,“ řekla Aha! I kdyby se prokázalo, že zdravotní »bratr« Zelenka poškodil zdraví Milana Škoudlila, nechce jeho žena od nemocnice žádné odškodné.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.