Jak ušetřit za benzin a naftu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak ušetřit za benzin a naftu?

Zkusit můžete i prémiová paliva – prodloužíte životnost motoru a snížíte náklady na údržbu. A nemusí být drahá – např. u Agipu stojí stejně jako standardní benzin.
Zkusit můžete i prémiová paliva – prodloužíte životnost motoru a snížíte náklady na údržbu. A nemusí být drahá – např. u Agipu stojí stejně jako standardní benzin. (Profimedia.cz)

Nejvíc kilometrů asi každý najezdí přes léto. Ceny benzinu ale v posledních letech nutí mnohé šoféry nechat klíčky od aut radši v šuplíku. Naučit se jezdit šetrně přitom není žádné nedosažitelné umění. Zkuste to i vy...

Nevozte zbytečnou zátěž

Netankujte proto plnou nádrž, pokud nemusíte. 1 l paliva = 1 kg. 20 kilo navíc zvyšuje spotřebu o 0,25 l/100 km!

Nevozte »rakev«

Pokud používáte na zavazadla na střeše auta »rakev «, berte ji jen v případech, kdy se vám už do kufru nic nevejde. Zvyšuje spotřebu až o 2 l/100 km!

Dofoukněte kola

Podhuštěná pneumatika výrazně zvyšuje tzv. valivý odpor. To znamená, že auto potřebuje pro jízdu větší výkon. Vyšší spotřeba o 0,3 l/100 km.

Naučte se řadit

Vylaďte styl jízdy, včas přeřazujte. Hlavně z prvního rychlostního stupně. Místo řízení brzda-plyn zvolte plynulejší způsob a na plyn nešlapte, když je zřejmé, že není kam zrychlovat! Ušetříte i 2 l /100 km.

Nechte vyměnit olej

Pravidelně měňte olej, a to včetně filtrů. U nových se doporučuje po ujetí 20 až 25 tisíc kilometrů. U aut starších se vyplatí vyměnit filtry i v půlce doby určené na výměnu oleje. Zanesené filtry zvednou spotřebu o 1 l/100 km.

Vypínejte motor

Při delších zastávkách během vašich cest vypínejte motor svého automobilu – šetříte pohonné hmoty, zbytečně neobtěžujete okolí hlukem a životní prostředí zplodinami. Úspora více než 0,5 l/hodina.

Nechlaďte

Nepoužívejte zbytečně klimatizaci, často jí není potřeba a navíc z ní můžete nastydnout. Klimatizace = spotřeba vyšší až 2 l/100 km.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.