Oblohu křižují tisíce blesků: Zažíváme boží dopuštění! A další vlna bouří nás čeká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oblohu křižují tisíce blesků: Zažíváme boží dopuštění! A další vlna bouří nás čeká!

Benešov - 58 blesků za minutu
Benešov - 58 blesků za minutu (ara, kamery.huml.net, sumava.eu, ara)

Tak mohutný příděl bouřek, blesků a hromů Čechy už dlouho nezažily. Elektrické výboje šlehají po obloze jeden za druhým, doprovázené mohutným hřměním a pořádným deštěm. Průměrně u nás v červnu udeří kolem 130 tisíc blesků a jen v noci na včerejšek jich meteorologové napočítali přes 40 tisíc!

Přitom ohnivému divadlu na obloze není zdaleka konec. Podle varování Českého hydrometeorologického ústavu nás opět zasáhnou místy silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem, a mohou se proto rozvodnit řeky, které jsou po předchozím dešti už plné vody. Na východě území budou odpolední teploty stále stoupat až k 35 °C.

Letadla měnila trasy

Po pondělní desáté hodině večerní se silná bouře s větvemi blesků začala blížit k hlavnímu městu. Hromobití a hustá mračna způsobila komplikace zejména pražskému letišti. Např. letoun ČSA z Amsterdamu do Prahy musel odklonit svou trasu a prodloužit si let o cca 45 minut. Bouřku tak složitě obletěl.

Padaly kroupy jako vejce!

Na Příbramsko a Dobříšsko se sneslo dunivé krupobití, které lidem způsobilo značné škody na majetku. Rozbité jsou střechy, okna i skleníky. Lidé, kteří večer svá auta nezaparkovali do garáží, se začali obracet na pojišťovny a servisy.

Jak se chránit před bouřkou

Posledních několik dní se nad Českou republikou čerti žení a extrémní počasí bude podle předpovědí pokračovat. Jen od pátku do úterý se na obloze střední Evropy prohnalo 150 000 blesků. Deník Aha! radí, jak se před bouřkou chránit.

● Jaké je nejbezpečnější místo při bouřce?

Úplně uzavřená místnost. V žádném případě neotvírejte okna. Například kulový blesk může proniknout dovnitř skrz okno.

● Uchrání mě před blesky auto?

Ano. V autě, ale i třeba ve vlaku či letadle, se vytváří z kovů tzv. Faradayova klec, takže se vám blesk vyhne. V každém případě ale mějte zavřené okno.

● Co dělat, když mě bouřka přepadne ve volné přírodě?

Neschovávejte se pod strom, blesky totiž zasahují nejvyšší objekty. Vyhněte se také stožárům či věžím atp. Určitě si nestoupejte na kopec. Naopak si vyberte nějakou prohlubeň a tam se ukryjte koleny dovnitř.

● Mám stáhnout deštník?

Ano. Lepší je zavřený deštník. Otevřený by se mohl stát terčem blesků.

● Co dělat, když jsem v lese?

Nejlepší je vyhledat nějakou dřevěnou boudu. Pokud žádnou nenajdete, zkuste se schovat na úbočí svahu. Také tady platí udržovat si co možná největší odstup od stromů.

● Co když jedu na kole či na motorce?

Sesedněte si a držte se aspoň 3 metry od dopravního prostředku. Stejný odstup si udržujte také od dalšího člověka. Elektrický výboj totiž může přeskočit.

● Můžu plavat v řece či jet na parníku?

V žádném případě – je to životu nebezpečné. Jste totiž nejvyšším bodem ve vodě, tudíž snadným terčem. A blesk si vás najde i pod vodou.

● Musím si vypnout mobil?

Není třeba. Mobily nepřitahují blesky.

● Měl bych doma vytáhnout elektrické spotřebiče ze zásuvky?

Raději ano. Během úderu blesku by se mohly poškodit kvůli přepětí.

● Jak spočítám, jak daleko je bouřka?

Počítejte sekundy mezi bleskem a hromem. A pak vše vydělte třemi – dostanete přibližnou vzdálenost v kilometrech.



Přečtěte si
msml20
5. 7. 2012 • 16:19

ale zrovna před několika dny se německé golfistky schovaly do dřevěné boudy a tři byly hned po smrti Čtvrtá bojovala o život. Nevím, jak to dopadlo s ní.. I když pořád lepší v boudě než na holém prostranství.

ja01
4. 7. 2012 • 20:05

Na TV NOVA ale mají redaktorku, která je už o krok dále. Ta přišla na to, že v autě blesky nehrozí proto, že má gumové pneumatiky. To by bylo potřeba navrhnout jako objev, zasluhující Nobelovu cenu za fyziku!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.