Co se děje s Coca-Colou? Mění recept! Britský tisk: Kvůli rakovině? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Co se děje s Coca-Colou? Mění recept! Britský tisk: Kvůli rakovině?

Fotografie
Fotografie (internal)

Každý den se lahvičky coca-coly prodá 1,6 miliardy! Od jejího vzniku roku 1886  vynálezce, farmaceut Asa Chandler, a poté i současný výrobce ale recept úzkostlivě tají. Obchodní tajemství? Možná. Anebo není za tím ještě něco daleko horšího?! Třeba chemikálie, která může způsobit rakovinu, jak píše britský deník Daily Mail?

Chandler svůj návod na výrobu ze strachu nikdy nesepsal a v současnosti recepis, který je uzavřený v bankovním sejfu, znají jen dva lidé, kteří nesmějí létat společně letadlem pro případ, že by ztroskotalo. Teď ale musela jít společnost alespoň částečně s pravdou ven, ve hře totiž není nic menšího než zdraví konzumentů!

Coca-Cola v Americe už zredukovala množství ingrediencí, které mohou způsobovat rakovinu! Jedná se o chemikálii 4-metylmidazol (4-MI), která nápoji dodává charakteristickou barvu a je podle vědců potenciálním karcinogenem, tedy látkou způsobující nevyléčitelnou chorobu. A přestože jsou evropské regule zatím daleko méně přísné, výrobce se zavázal, že sníží hladinu látky i v limonádě, jež se prodává v Evropě.

Jaké nebezpečné látky obsahuje

Cukr - Podle lékařů ohrožuje zdraví více než chemikálie a kofein. Plechovka obsahuje osm lžiček cukru!

Pohlaví měnící chemikálie - BPA neboli bisfenol  je obsažen v plechovce. Napodobuje ženský pohlavní orgán estrogen a porušuje rovnováhu těla. Může způsobit rakovinu prsu či problémy s potencí.

Kyselina fosforečná - Dodává aroma. Dvě plechovky coly denně mohou přivodit ledvinové kameny, tři nebo více řídnutí kostí.

Kofein - Je ho 40 mg - třikrát více nalezneme v kávě. Vyvarovat by se ho měli kardiaci, těhotné, ale i lidé s nedostatkem železa, kofein brání jeho vstřebávání.

Kyselina citronová - Ničí zubní sklovinu. Čtyři plechovky = zvýšení rizika o 252 %.

Barviva - Karamelovou barvu vytváří 4-metylmidazol (4-MI), jenž může způsobit rakovinu. Podle vědců by na výrobcích s více než 29 mikrogramy mělo být varování. V cole bylo zjištěno 140 mikrogramů!

Autor:  šum

Přečtěte si
poool
1. 7. 2012 • 09:23

nenapodobuje ženský pohlavní orgán estrogen, on ženským pohlavním orgánem přímo je. Redaktor bulváru : retard, který neumí česky.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.