První operace vetchozrakosti v Česku! Libor Bill (52): Čtu opět bez brýlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

První operace vetchozrakosti v Česku! Libor Bill (52): Čtu opět bez brýlí!

První operace vetchozrakosti v Česku
První operace vetchozrakosti v Česku (pro Aha! – Oční klinika Somich)

Nejste schopni si bez brýlí přečíst noviny? Stejné problémy měl i Libor Bill (52) z Františkových Lázní. Jako většina Čechů po 40. roce věku trpěl tzv. vetchozrakostí, neviděl nablízko. Teď se bez brýlí obejde, jako první v Česku podstoupil jedinečnou operaci očí.

Do oka mu implantovali jen speciální kroužek a brýle nepotřebuje. „Vloží se do kapsy vytvořené laserem, výsledkem je výrazné zlepšení zraku, zejména na čtení, korigovat se dá současně i vada na dálku,“ vysvětlil primář karlovarské oční kliniky MUDr. Pavel Studený.

„Po pětačtyřicítce jsem nebyl bez brýlí na čtení vůbec schopen fungovat. V životě jsem brýle neměl a vadily mi,“ popsal Libor Bill. Opět jako zamlada viděl hned po operaci. „Jsem velmi spokojen. Po odeznění anestetik jsem cítil bolest, byla ale snesitelná a po hodině odezněla. Pak už bylo vše v pořádku,“ dodal.

A kolik zaplatil? Implantát včetně laserové operace přijde na 50 000 Kč, pokud chcete zlepšit i vidění na dálku, připravte si o 25 000 Kč víc. Zdravotní pojišťovny léčbu nehradí.

Čočku pacientům odstranit nemusejí

Dosud bylo možné vetchozrakost léčit jen odstraněním oční čočky a vložením umělé, tzv. multifokální. „Pro řadu pacientů se jedná o nepřijatelné řešení, jde o nevratnou záležitost,“ říká MUDr. Pavel Studený.

Čočku si necháme obvykle vyměnit až ve chvíli, kdy se zakalí a vznikne šedý zákal. Teprve po její výměně jsme se mohli brýlí zbavit. Stejně jako prezident Václav Klaus (71), který operaci zákalu podstoupil letos v únoru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.