Evropská unie se zbláznila! Plenky budou dražší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Evropská unie se zbláznila! Plenky budou dražší

Tihle cvalíci zatím neudělají bez plen ani ránu. A jejich maminky budou muset kvůli Evropské unii právě za pleny platit zase o něco více.
Tihle cvalíci zatím neudělají bez plen ani ránu. A jejich maminky budou muset kvůli Evropské unii právě za pleny platit zase o něco více. (: profimedia.cz)

PRAHA – Co si na nás ještě nevymyslí! Evropské unii se nelíbí, že v České republice je jen pětiprocentní daň na dětské pleny. A hrozí trestem, pokud nezvedneme daň na 19 % procent. Už dnes začne v Bruselu řízení s Českou republikou.

● Nutí nás zvýšit DPH z 5 na 19 procent
● Kdo na to doplatí? Rodiny s dětmi

Nízkou daní totiž prý podle Evropské komise porušujeme evropské právo. Podle EU totiž plenky nepatří mezi hygienický materiál. Úředníci z Bruselu zkrátka zase úřadují. U plen pro dospělé totiž snížená DPH nevadí... Podobná situace je i v Polsku nebo Portugalsku.

Zhruba 1600 korun stojí pleny rodinu s malým dítětem za měsíc. Teď se však Evropská unie postavila proti! Podle ní totiž nejsou dětské pleny hygienický materiál a nelze tedy na ně uplatnit nižší pětiprocentní DPH. Po zvýšení DPH na 19 % tak plínky budou stát okolo 1800 korun za měsíc! Vladimír Špidla (ČSSD), český eurokomisař, je ale proti, a snaží se za »práva českých miminek« v Bruselu bojovat. „Zdražení plenek jde přímo proti úsilí unie i členských zemí zvyšovat porodnost a pomáhat mladým rodinám!“ Bouří se i čeští politici. Většina stran má totiž ve svém předvolebním programu podporu rodin s dětmi.

Zdražení plenek rozčílilo i maminky. „Je to strašné. Před několika měsíci se mi narodil chlapeček, a spotřebujeme tak 10 plenek na den. Vyšší porodné jsem nestihala, ale zdražení se mě citelně dotkne. Jako matka samoživitelka počítám každou korunu,“ potvrdila Aha! Gábina Piklová z Prahy. Tresty kvůli nižšímu DPH na dětské pleny zvažovala komise už několikrát. Vždy ale tento problém odložila vzhledem k chystané dohodě o nové směrnici o nižších sazbách DPH. Nezbývá než doufat, že i tentokrát se na plenky tak trochu »pozapomene«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.