Josef Praštil: Vypiplal 3 divoká prasátka! Mámu jim přejelo auto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Josef Praštil: Vypiplal 3 divoká prasátka! Mámu jim přejelo auto!

Na zahradě je hlídá ohař Max, když v misce něco zbude, s radostí mléko domlaskne.
Na zahradě je hlídá ohař Max, když v misce něco zbude, s radostí mléko domlaskne. (pro Aha! – Věra Knedlhansová)

O tři osiřelá selátka divočáka se stará Josef Praštil (66) ze Kdyně na Domažlicku. Domů mu je přinesli myslivci, kteří je našli, jak bezmocně pobíhají po silnici. Stará byla zhruba týden.

„Když někdo mláďata přinese, tak je nemůžu odmítnout. Vypadá to, že selata přišla o svoji matku, kterou asi srazilo auto,“ říká Josef, který má s odchovem malých divočáků velké zkušenosti.

Péče o prasečí miminka je náročná. Každé čtyři hodiny musí malé samičky krmit mlékem. „Problémem bylo už jen naučit je na láhev. Měly strach a dudlík hryzaly, nepily,“ popisuje. Dnes už je líp, začínají dokonce baštit z misky samy, a tak láhev nemusejí dostávat tak často.

Mláďata sami nezachraňujte!

● Potkáteli v lese, na louce či silnici »opuštěné« mládě, nikdy na ně nesahejte a nesnažte se je zachránit. Je velká pravděpodobnost, že jejich matka je poblíž. Mohla by vás i zabít!

● O »osamělých« mláďatech informujte myslivce (číslo sdělí městský úřad nebo policie na čísle 158). Pokud se prckové pohybují po silnici, volejte okamžitě 158.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.