Oznice na Valašsku: Ani jeden nezaměstnaný! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Oznice na Valašsku: Ani jeden nezaměstnaný!

Nezaměstnanost v Oznici – věc neznámá.
Nezaměstnanost v Oznici – věc neznámá. (pro Aha! – Jan Čada, ara)

Zní to až neuvěřitelně, ale v Česku existuje vesnice, v níž slovo nezaměstnanost patří kamsi do slovníku cizích slov. Řeč je o Oznici, malé vesnici na Valašsku se čtyřmi stovkami obyvatel. Přitom ještě před deseti lety tu byl bez práce každý druhý, továrny v nedalekém Valašském Meziříčí i ve Vsetíně propouštěly ve velkém.

Práceschopných je tu polovina ze 411 obyvatel, žádný z nich není evidovaný na úřadu práce. „Před půl rokem tu bylo pět chlapů, kteří brali podporu, dnes nevím o žádném,“ říká starosta Přemysl Sousedík.

Typickým příkladem, jak se tu lidé s hrozbou života na podpoře vypořádávají, je rodina Josefa Zetka (59). „Manželka měla problém v práci, nebylo místo. Než by zažádala o podporu, vrhla se na podnikání. Pronájem malého obchůdku, vlastně buňky, nebylo zpočátku terno, ale otrkala se. Později si pronajala bývalou vesnickou prodejnu Jednoty, takže teď už se nám žije líp,“ vypráví.

On sám, dlouholetý řidič, si pořídil vlastní autobus. A rozvozem na objednávku se živí.

Jak je možné, že v okolních vesnicích je nezaměstnanost dvacetiprocentní a zde nulová? „Lidé se prostě bojí, že by byli bez práce. A to je žene k tomu, aby ji hledali i daleko od domova. Spousta zdejších obyvatel přes týden jezdí za prací mimo Oznici. Vracejí se jen na víkend, kdy se věnují rodině,“ vysvětluje českou raritu důchodkyně Marie.

Ozničtí jsou činorodí, v obci fungují spolky, hasiči, myslivci i tělovýchovná jednota. Proto nemohou sedět se založenýma rukama a práci si prostě najdou...



Autor:  jč,ex

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.