10leté dítě má dítě! Při porodu dívka málem zemřela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

10leté dítě má dítě! Při porodu dívka málem zemřela!

Fotografie
Fotografie (internal)

Je jí teprve deset, ještě si hraje s panenkami – a už je matkou! Vlnu soucitu i rozhořčení vzbudilo kolumbijské děvče, které rodilo v 39. týdnu těhotenství a přivedlo na svět zdravou holčičku. Kolumbijka tak patří k nejmladším matkám světa – jedná se však o velmi smutný primát...

Dívka je členkou domorodého indiánského kmene Wayuu, který obývá poloostrov La Guajira, a doktora viděla při porodu poprvé v životě! Do nemocnice ji přijali silně krvácející, plačící a se silnými bolestmi způsobenými kontrakcemi. Byla na tom tak špatně, že málem zemřela.

Lékaři museli přistoupit k císařskému řezu, pánev rodičky byla příliš úzká na průchod miminka. Nakonec ale vše dobře dopadlo a přišlo na svět mimino vážící 2,27 kila. Přestože by kolumbijská policie teoreticky mohla zahájit stíhání otce dítěte, místní média spekulují, že jím je buď 15letý chlapec, nebo 30letý muž, nebude to mít vůbec lehké. Ústava totiž zajišťuje kmeni Wayuu částečnou autonomii.

Podle ředitele nemocnice není tento případ, ačkoliv se jedná o extrémně mladou rodičku, u tohoto kmene vůbec ojedinělý. Ale děti, které porodily děti, žijí i v jiných zemích. Minulý rok porodila rovněž v deseti letech Mexičanka.

Rekordmanka z Peru: Rodila jako 5letá!

Vůbec nejmladší lékaři potvrzenou rodičkou v historii lidstva je Peruánka Lina Medina (78), která přivedla na svět syna Gerarda (2,7 kg) ve věku 5 let, 7 měsíců a 17 dnů. Na druhého potomka, rovněž syna, čekala až téměř do čtyřicítky a spolu žijí dodnes v peruánské Limě. Gerard se dožil 40 let, než jej postihla těžká nemoc kostní dřeně.

Přečtěte si
p.r.d.e.l..hillarka
7. 4. 2012 • 20:18

V takových kmenech by měli chlapům usekat ptáky !!!

analfabet
7. 4. 2012 • 19:46

Stíhat nikoho nebudou, protože to je takový folklór tohoto "přírodně žijícího" kmene. A to nevíme, kolik desetiletých matek jim tam zařvalo, aniž by na to někdo přišel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.