Aljašský grizzly doporučuje: Jezte ryby, jsou zdravé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Aljašský grizzly doporučuje: Jezte ryby, jsou zdravé!

Rybu aspoň 2x týdně! Svačinka méďovi chutná.
Rybu aspoň 2x týdně! Svačinka méďovi chutná. (Profimedia.cz)

Zřejmě tak nějak v praxi vypadá, když vám lítají pečení holubi do pusy. Jenomže tady nejde o holoubata, ale o ryby. A nelétají, nýbrž skáčou. Hupnou gurmánovi grizzlymu přímo do tlamy! Pane, to je pohodička, velkolepá hostina – v aljašském národním parku Katmai debužírují medvědi přímo ve vodě.

Mlsní medvědi čekají, až lososi potáhnou proti proudu (na horních tocích řek se ryby třou), posadí se na příhodný vodopád nebo do peřejí a nebohé rybky jim naskáčou až pod nos. Medvědí nenasytové je zastaví na jejich cestě za trochou lásky a nemilosrdně je spořádají. Inu, taková je příroda.

Grizzly je samotář, ale když jde o lov lososů, klidně pracuje v partě. Společně pak i dlouhé dny hodují. Losos je pro huňáče zdrojem proteinů a mastných kyselin. Umožňuje mu vytvořit si dostatečné tukové zásoby (až 200 kg podkožního tuku), aby mohl čelit tvrdým severským podmínkám během dlouhých měsíců hibernace.

Jinak je grizzly všežravec. Chutnají mu lesní plody i ovoce, ale žere i kořínky a řasy, hmyz, hlodavce a nepohrdne ani mršinou. Jeho kořistí se občas stávají i zesláblí sobi karibu nebo jejich mláďata. Ovšem losos je ta největší pochoutka. Grizzly dobře ví, že ryby jsou zdravé…

Víte, že...

… v mohutných tlapách má grizzly obrovskou sílu a dokáže jimi těžce zranit zvíře i člověka?

… nemá ale dobrý zrak? Medvědi jsou krátkozrací, spoléhají se hlavně na čich a sluch.

… chrup medvěda grizzly má devětatřicet zubů? A má široké a ploché stoličky a dlouhé špičáky.

… váží až 300 kg? Ač se zdá neohrabaný, šplhá, postaví se na zadní, skáče a vytrvale plave i běhá. Dokáže vyvinout rychlost až 50 km/hod. Kořist většinou bez problémů dohoní

… na naší planetě na severní polokouli se objevili zhruba před dvaceti až třiceti miliony let?

… jeho obličej postrádá jakoukoli mimiku. Vypadá znuděně. Ani hlasový projev není bůhvíjak výrazný, takže není poznat, když chce zaútočit.

Chudák grizzly

Grizzly má v Severní Americe problém. Byl vždy zajímavým terčem a trofejí a jeho kožešina byla ceněna. Za jednu kůži grizzlyho se v roce 1904 platilo 75 dolarů, což odpovídalo měsíční mzdě. Šily se z ní čepice ruské, anglické i rakouské a německé armády. V roce 1848 odstřelili čtyři střelci ve státě Oregon za jediný rok sedm set těchto šelem.

Když se stavěla železnice napříč Amerikou, umírali medvědi grizzly po tisících. Přestože jsou přísně chráněni, hubí je rančeři i dnes. Napadají prý jejich stáda, a když jsou v úzkých, útočí i na lidi. Ve většině amerických států byli vyhubeni ve třicátých letech minulého století.



Autor:  mich

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.