Češi z Costa Allegry dopluli v pořádku do přístavu: Pryč z toho smradu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Češi z Costa Allegry dopluli v pořádku do přístavu: Pryč z toho smradu!

Konečně pevnina! Zřízenci v Mahé vykládají kufry pasažérů.
Konečně pevnina! Zřízenci v Mahé vykládají kufry pasažérů. (ČTK/AP, ara)

Havarovaný parník Costa Allegra s víc než tisícovkou lidí na palubě (čtyři jsou z Česka) dorazil včera ráno do přístavu Victoria na Seychelách. Lodi od pondělního požáru nefungovaly motory a byla zcela bez elektřiny, přivléct ji tedy musely rybářské lodi. A byl to pořádně smrdutý přívěsek, co táhly na lodních lanech…

Poškozené lodi totiž nefungovaly žádné toalety a ze sprch byly použitelné jen dvě. Opláchnout tvář si lidé mohli nanejvýš v bazénech a vířivkách na horní palubě… Pod širákem musela také většina lidí trávit celé dny a noci. V kajutách bez klimatizace nebylo v 30stupňových vedrech k vydržení.

„Nejhorší byla chvíle, kdy se z lodi valil černý dým a posádka spouštěla na vodu záchranné čluny. Strach o život je horší než nějaký smrad a nuda,“ říkal americký důchodce Gordon Bradwell (průměrný věk pasažérů byl 55 let!).

Nefungovala kuchyně, tudíž se lidé tři dny živili jen sendviči a vodou, co jim shazovali z helikoptér… Nikdo nemohl ani zatelefonovat domů!

„Loď na širém moři »tahá« signál ze satelitu. Jakmile se octne bez proudu, jsou všichni bez spojení,“ vysvětlil Aha! René Močuba z kanceláře Orbis Link.

O čtyřech svých klientech tedy do včerejšího dopoledne neměl žádné zprávy! „Z Mahé už se ozvali. Jsou v pořádku a v dobré kondici,“ dodal s úlevou.

Asi tři stovky vedrem zmožených turistů okamžitě odletěly do Říma, dalších 370 přijalo nabídku majitele parníku na několik zotavovacích dnů na Seychelách.



Autor:  pk,sic

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.