Díra v potrubí, prokletí zimy! Používají těsnění jako v ponorkách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Díra v potrubí, prokletí zimy! Používají těsnění jako v ponorkách!

Lom na trubce je vždy příčný, nikdy podélný.
Lom na trubce je vždy příčný, nikdy podélný. (Aha! – Alexandr Malachovský)

Oteplení a přívaly až deseti centimetrů sněhu přidělávají vrásky na čele správcům vodovodních trubek. Zejména nyní, kdy se teploty hodně »hýbou«, praská potrubí nejčastěji.

Nejaktuálněji včera prasklo potrubí například v pražských Vysočanech a frekventovaná křižovatka na náměstí OSN musela být na dlouhé hodiny uzavřena. V metropoli takto praskne potrubí až na 40 místech za den.

Oprava praskliny není vůbec jednoduchá. „Nejdříve na místo vyjede hlídka, která zhodnotí situaci, pak nastoupí jednotka pátračů, která lokalizuje místo úniku, a poté nastoupí opravárenská četa,“ popisuje postup Ondřej Pokorný z Pražských vodovodů a kanalizací.

„Zaměření praskliny se daří zhruba na jeden metr. To je při hloubce, ve které je potrubí uloženo, celkem úspěch. Zajímavé je, že potrubí praská výhradně příčně, je to téměř jako přesný řez,“ upřesnil Pokorný.

Za praskání trubek může zejména únava materiálu. Nejstarší vodovodní řad je v hlavním městě od roku 1879, druhy trubek po celé Praze jsou ale velmi různorodé.

„Nejproblémovější se jeví litina z Polska, ta praská velmi často. Prasknout ale může jakákoliv trubka, nejčastěji když dochází k velkým výkyvům teplot. V těchto mrazech je to zejména v nočních hodinách,“ tvrdí Pokorný.

Samotné odstraňování havárie od prvního kopnutí do země až po obnovení provozu trvá zhruba čtyři hodiny. Někdy to ale trvá déle, například když pracovníci při výkopu narazí na jiné inženýrské sítě.

Jak se opravuje prasklé potrubí?

V trubkách klesne tlak, nebo voda přestane téct úplně.

Na místo přijede hlídka, která zhodnotí, zda je závada v domě, v přípojce k domu, nebo na vodovodním řadu. ➢ Přijede opravárenská četa s krumpáči a bagrem.

Vykopou výkop hluboký cca 150 až 180 centimetrů.

Naložená suť se odváží na skládku. Protože bývá prosáklá vodou, při extrémně nízkých teplotách mrzne. Obsluha náklaďáku ji proto musí z korby vozu na skládku vysekat.

Na prasklé potrubí se nasadí speciální záplata, tzv. easiclamp, používaná za 2. světové války v ponorkách.

Ten stáhne velmi silně trubku a dokonale ji utěsní. Pokud trubka znovu praskne, již nikdy na tomto místě nebo v jeho okolí.

Další pracovní četa výkop zasype a v případě chodníčku ho i zaasfaltuje.

V případě prasklého potrubí volejte v Praze 840 111 112.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.