Změny na STK: Kontroly budou přísnější! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Změny na STK: Kontroly budou přísnější!

Technici budou od května kontrolovat pneumatiky důkladněji.
Technici budou od května kontrolovat pneumatiky důkladněji. (Profimedia.cz)

Máte na autě příliš tmavá skla nebo na pneumatikách nedostatečně hluboký vzorek? Vaše tažné zařízení drží už jen na »čestné slovo«? Pak si buďte jisti, že od května neprojdete přes kontrolu na STK. Ministerstvo totiž opět chystá zpřísnění jejích pravidel na úroveň Evropské unie.

Novinky přinesou prodloužení i zdražení kontrol. „Náklady, které budou spojené s nákupem nové technologie, se promítnou do ceny,“ potvrdil místopředseda Profesní komory STK Karel Hejl.

Technici totiž budou muset investovat do nového vybavení, například na některá měření. To by stanice mělo vyjít přibližně na 60 tisíc korun každých pět let. Řidiče nyní kontroly vyjdou průměrně na 600 až 800 korun, zdraží o stokoruny. Pokud vyhlášku schválí vláda, bude účinná od května letošního roku. Řidiči by pak měli například přijet na stanici se sundanými kryty kol kvůli snadnější prohlídce.

A jaké vám hrozí pokuty, když vás »dopraváci« načapají se sjetou pneumatikou či s uvolněnou a zrezivělou »koulí«? Vzhledem k tomu, že tak ohrožujete i jiné účastníky provozu, budete moci vyfasovat  pokutu i 10 tisíc korun a přijít o 5 bodů! Navíc pojedete na mimořádnou technickou.

Nově se budou kontrolovat

Tmavá skla: Může být pouze třicetiprocentní zatmavení bočních a 25 procent u čelních skel.

Tažné zařízení: Nemůže být opotřebované, aby se za jízdy neutrhl přívěs.

Vzorek pneumatiky: Kola nesmí být příliš sjetá.

Řidiči se pokutám dokážou vyhnout

I když se pravidla stále zpřísňují a postihy zvyšují, řada silničních pirátů za své prohřešky nezaplatí ani korunu. Umí se tomu vyhnout. Stačí se například rok vykrucovat ze správního řízení kvůli přestupku, a nakonec se promlčí. Jen v Praze se za loňský rok takto postihu vyhnulo téměř 15 procent řidičů! Takhle se řidiči nejčastěji vymlouvají.

Řídil známý z Indonésie

Hříšník tvrdí, že auto měl půjčené cizinec, nejlépe z nějaké exotické země. Úřad ho tak musí najít, předvolat a vyzpovídat. Tím se přestupkové řízení protáhne a v podstatě promlčí – policisté mají na objasnění pouze jeden rok.

Svědilo mě ucho

Chytí vás s telefonem u ucha? Použijte výmluvu, kterou vymyslel načapaný řidič, jak telefonuje za jízdy. K hovoru prý použil handsfree, které skutečně měl, on se prý jen škrábal na uchu.

Přepadl mě průjem

Řidič vozu napíše policii dopis, v němž vysvětlí, že měl zažívací potíže, a tak musel přidat, aby neznečistil firemní auto. Zdá se vám to absurdní? Toto vysvětlení před rokem při překročení rychlosti úspěšně použil brněnský podnikatel.

Netuším, kdo řídil

Složitá, ale účinná výmluva: Majitel půjčil vůz osobě A, ta ho ale svěřila osobě B, která ho zase načas přenechala osobě C… A tak dál a donekonečna. To policisté nemají šanci do roka rozplést.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.