Zachraňte ptáčky: Za mrazivou noc ztratí až pětinu váhy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zachraňte ptáčky: Za mrazivou noc ztratí až pětinu váhy!

Hladová sýkora modřinka měla štěstí a hoduje.
Hladová sýkora modřinka měla štěstí a hoduje. (Profimedia.cz)

Třeskuté mrazy ohrožují i ptáky. Jejich peří sice funguje jako slušná péřová »bunda«, ale nejdůležitější je pro ně každodenní přísun potravy. Nakrmte je, aby nezmrzli!Králíček obecný, náš nejmenší pěvec, při váze 6 gramů vydá na udržení tepla tolik energie, že během jediné mrazivé noci ztratí až 20 procent své váhy.

„Drobní pěvci mají v poměru k tělesné váze větší povrch těla, odkud teplo odchází,“ říká Lucie Hošková z České společnosti ornitologické. Jeli nejhůře, umějí si ptáci pomoci chvěním svalů. To je ale stojí obrovské množství energie.

Drobní střízlíci, šoupálci, sýkory, brhlíci i králíčci spí proto v zimě těsně namačkáni na sebe. Už dva ptáci přitisknutí k sobě ztrácejí o čtvrtinu méně tepla, ve velkém chumlu dosáhne úspora tepla i 80 procent!

Každý má rád něco jiného!

Pěnkavy: slunečnicová semínka

Sýkorky a brhlíci: slunečnicová semínka, mák, lůj, drcené ořechy

Šoupálci, mlynaříci, střízlíci i králíčci: tuková koule z hovězího nebo skopového loje, drcených slunečnicových semen, máku, mletých ořechů a strouhanky

Kosi, červenky, kvíčaly a brkoslavové: ptačí zob, bobule jeřábu, kaliny, černý bez, hrušky a jablka

Strakapoud: lojové koule v síťce

Vrabci a hrdličky: pšenice, oves a strouhaná houska

Strnadi: zadina (odpad od mlátiček a čističek obilí, obsahující semena plevelů a trav)

Žádný chleba a uzeniny!

Ne každé krmení zpěváčkům prospívá. Vyhněte se chlebu a jiným kynutým těstům, těstovinám či uzeninám. Způsobují ptákům velké zažívací obtíže. Vhodná je nastrouhaná suchá houska, ne ovšem plesnivá! Chutnají jim i vařené brambory a zbytky masa.

Autor:  sic

Přečtěte si
eliss234
7. 2. 2012 • 21:13

Já myslím, že jsou zvířata, která pomoc člověka potřebují ještě víc. Ptáci jsou divoká zvířata, která by si měla pomoct hlavně sama. Na druhou stranu jsou zde domácí a hlavně hospodářská zvířata, která trpí doopravdy, a nikoho to nezajímá

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.