Poslední sbohem zavražděné Andrejce! Zahráli jí ukolébavku: »Chovejte mě, má matičko«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Poslední sbohem zavražděné Andrejce! Zahráli jí ukolébavku: »Chovejte mě, má matičko«!

Zavražděná Andrejka.
Zavražděná Andrejka. (pro Aha! – Marie Stypková/www.regiononline.cz)

Ukolébavkou »Chovejte mě, má matičko« se včera loučila rodina a desítky lidí s roční Andrejkou K., kterou v neděli večer ve Frýdku-Místku ubodala schizofrenní Monika (41).

Smuteční síň na frýdecko-místeckém hřbitově se hodinu po poledni zahalila do smutku. Katafalk s miniaturní bílou rakvičkou zaplavily vesměs bílé květy a plyšové hračky, které sem položili příbuzní, známí a i mnoho cizích lidí, zděšených tragédií.

„Jen těžko se hledají slova, která by vyjádřila bolest nad ztrátou milovaného člověka. Co pak říct, když odejde násilnou smrtí bezbranné děťátko, které je teprve na začátku své životní pouti,“ zaznělo během obřadu. Ten provázelo až skličující ticho, které jako by symbolizovalo zděšení z toho, co se před několika dny stalo. Jako by se všichni přítomní ve své mysli stále ptali, proč se to muselo stát.

Zoufalou maminku Andreu podpíral po celou dobu obřadu její manžel. Ve chvíli, kdy bílá rakvička zajížděla za černou oponu, ticho prolomily bolestné vzlyky smutečních hostů.

„Je to strašné. Na ulici I. P. Pavlova bydlím dvaatřicet let. Andrejčinu babičku, která teď bojuje o život v nemocnici, velmi dobře znám. Je v invalidním důchodu a o malou Andrejku se občas starala,“ řekla se slzami v očích Jana Šmahajová. Dodala, že devatenáctiměsíční Andrejka byla vymodleným děvčátkem.

„Už mají tři syny ve věku jedenadvacet, osmnáct a jedenáct let, takže si strašně přáli holčičku. Ta se jim nakonec narodila a …,“ dodala s bolestným vzlykem Šmahajová. Další uplakaný účastník pohřbu řekl: „Pro babičku by bylo snad lepší, aby se neprobudila. Až jí tu hrůzu řeknu, zešílí.“

Proč se to stalo?

Nikdo nechápe, jak je možné, že řádění schizofrenní Moniky nikdo nedokázal zabránit. „Několikrát jsme upozorňovali majitele domu, aby nemocnou ženu odstěhoval. Bohužel marně,“ řekl serveru Regiononline.cz jeden z nájemníků domu, kde k neštěstí došlo.

Sousedé jsou přesvědčeni, že k tragédii nemuselo dojít, kdyby šílenou Moniku nechali na psychiatrii opavské léčebny.

„Ne lékaři, ale špatně nastavená legislativa, pojišťovny a ombudsman nesou vinu. Právě ti nás tlačí k tomu, abychom pacienty rychle léčili a propouštěli do domácí péče. Zda pak pacient navštěvuje ambulanci, neovlivníme,“ řekl šéf Psychiatrické léčebny Opava Ivan Drábek, kde je nyní šílená vražedkyně zavřená.

Déle než 90 dní tam být nemůže. Co bude pak, se neví. Policie čeká na znalecké posudky.



Přečtěte si
annahradecek
29. 1. 2012 • 10:36

ale na rušení nočního klidu je snad paragraf. Nemocní by se měli včas izolovat a případně odejmou jim způsobilost k právním úkonům....je to pro jejich dobro, protože je někdo může manipulací poškodit, připravit o majetek. Od toho máme odborné lékaře psychiatry a psychology. Nebo si nejsou jisti a tak raději neudělají nic ? Kdo nic nedělá, nic nezkazí v tomto případě ale rozhodně neplatí/

hobou
29. 1. 2012 • 08:53

Také máme v domě takovou schizofreničku. Tluče lidem do dveří, že jim její internet ruší televizi, že je zabije. Také dost pije, je to už stará agresivní zlá bába a nikdo na ni nemůže. Doktorka řekla, že ona nemá diagnózu stanovenou, na vyšetření nepůjde a dokud se něco nestane, tak jsou na ni všichni krátcí. Policie také musí čekat, až se něco stane.K ránu tluče třeba týden kladívkem do topení, prý moc hučí, někdo to schválně pouští naplno a ona z toho má boule pod ušima. Nechá vás zabrat a pak tluče nanovo, máme litinové radiátory.Je to peklo, kdo tohle nezažil, nepochopí.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.