Invaze divokých prasat: Lidé se bojí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Invaze divokých prasat: Lidé se bojí!

Kanci se podle myslivců v lesích přemnožili.
Kanci se podle myslivců v lesích přemnožili. (pro Aha! – Tomáš Hejtmánek)

„Zažíváme doslova invazi divokých prasat!“ hlásí vyděšení obyvatelé Týniště nad Orlicí, jimž kaňouři drze korzují přímo pod okny! „Prasata vyhledávají živočišnou potravu. Ryjí v zemi a žerou žížaly a různé červy,“ vysvětluje myslivec Josef Uhlíř z nedalekých  Petrovic.

Prasata se ve zdejších lesích drží od nepaměti, podle pamětníků ale nikdy nebyla tak blízko k domům. „Kvůli tomu, že prasata už vyžrala vše u lesa, se teď stahují i do města. Země není kvůli teplu zmrzlá, a tak v ní mohou pohodlně rýt,“ tvrdí Vlasta Shrötterová, které prasata zničila trávník u zahrady. „Letos tady byli divočáci už několikrát. Nemá smysl dávat trávník do pořádku, protože určitě zase přijdou,“ dodává paní Vlasta.

Divočáci se dokonce odvážili i na městské sídliště.  Před několika dny začali rýt v trávníku přímo mezi paneláky! „Tráva je zničená dokonce jen několik desítek centimetrů od mého auta. Lidé tu mají strach, že ta zvířata někoho napadnou,“ stěžuje si na černou zvěř pan Aleš.

Problémy s přemnoženými prasaty jsou v celém Česku. Za posledních 20 let se jejich populace u nás zvýšila téměř sedmkrát.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.