Zemřel Josef Škvorecký, prohrál boj s rakovinou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Zemřel Josef Škvorecký, prohrál boj s rakovinou

Zdena Salivarová a Josef Škvorecký
Zdena Salivarová a Josef Škvorecký (: ČTK)

Spisovatel Josef Škvorecký dnes zemřel ve věku 87 let v kanadské nemocnici Princess Margaret Hospital. Prohrál svůj boj s rakovinou.

O úmrtí slavného českého spisovatele, autora Tankového praporu, informoval kanadský portál The Globe and Mail. Škvorecký pobýval v kanadském Torontu od roku 1968, kdy během Pražského jara emigroval z vlasti. Tam také se ženou Zdenou Salivarovou založili vydavateství 68 Publishers a umožnili tak vydání mnohým v Československu zakázaným dílům.

V roce 1990 obdržel Josef Škvorecký od Václava Havla Řád Bílého lva.

Zdena Salivarová byla pro Škvoreckého osudovou ženou. Jejich manželství trvalo přes 50 let a vzájemně si byli oporou v exilu i po roce 1989, kdy se opakovaně vraceli do Česka. Škvorecký si se Salivarovou před emigrací stačil zahrát ve filmech Farářův konec a O slavnosti a hostech.

Až do posledních sil Škvorecký se Salivarovou pracoval na románu Setkání opět v Praze, s vraždou, který bohužel před svou smrtí nestačil dokončit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.