VIDEO Pomóóóc! Spása přijede za pár minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

VIDEO Pomóóóc! Spása přijede za pár minut!

Pomóóóc!
Pomóóóc! (Profimedia.cz)

Tisíce lyžařů v těchto dnech brázdí české sjezdovky, právě po svátcích jsou hory doslova přecpané turisty a svátečními lyžaři. Přestože počet úrazů na sjezdovkách již řadu let roste, málokdo ví, co se stane, když si zraněného lyžaře ze svahu vezmou do parády záchranáři z horské služby. Aha! strávilo na šumavských sjezdovkách celý den...

Všechna velká lyžařská střediska jedou nyní naplno a o nehody není nouze. „V průměru vyjíždíme zhruba k desítce případů denně. Jen za loňskou sezonu jsme po celé Šumavě měli na čtyři tisíce zásahů,“ popsal Aha! náčelník tamní horské služby Michal Janďura.

Přímo u sjezdovek na Špičáku je pracoviště, odkud záchranáři vyrážejí. Včera třeba k těžce zraněné 18leté snowboardistce s podezřením na poranění páteře. Obvykle jsou u zraněného do několika minut.

„Záleží na tom, jak vysoko se zraněný nachází a zda je na svahu, nebo někde v lese. Může to být pár minut, ale i minut dvacet, podle  podmínek... Snažit se můžeme sebevíc, ale když je někde nafoukáno sedm metrů prašanu, tak je to opravdu obtížné. I technika má limity,“ dodal Janďura.

Co se děje po příjezdu na místo? „Musíme zjistit, jakého druhu je poranění. Nejen kvůli poskytnutí první pomoci, ale i pro následnou manipulaci,“ objasňuje. Je totiž potřeba určit, zda zraněný lyžař pojede na transportních saních hlavou dolů, nebo naopak.

„Když jde o poranění nohou, má hlavu směrem dolů, když jde o hlavu, sváží se opačně. To proto, aby se do poraněného místa zbytečně neřinula krev,“ doplnil náčelník Janďura.

Podívejte se, co vidí lyžař, když ho sváží ze svahu.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.