Rodiče klučiny, který je po operaci mandlí v kómatu: Vánoce pro nás dávno ztratily smysl… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rodiče klučiny, který je po operaci mandlí v kómatu: Vánoce pro nás dávno ztratily smysl…

Rodiče s Matýskem a jeho dárkem od kamarádky. Vůbec netuší, co se uvnitř skrývá...
Rodiče s Matýskem a jeho dárkem od kamarádky. Vůbec netuší, co se uvnitř skrývá... (pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Vánoce mají být svátky klidu a pohody. Pro manžele Kociánovy z Brna to už ale dva roky neplatí. Jejich syn Matýsek (5) je totiž od loňského května v kómatu. Za vše přitom může nezdařená operace krčních mandlí, po které se klučina dlouhé minuty dusil vlastní krví. Nemocniční personál na celou situaci zareagoval trestuhodně pozdě a následky jsou neskutečně kruté…

Pro Matýskovy rodiče jsou tak Vánoce spíše noční můrou. V době svátků takřka nelze sehnat pečovatelku, která by jim s péčí o syna pomohla. „Vánoce by měly být časem klidu a zastavení. Pro nás je to ale naopak dvojnásobný stres než ve všední dny.

Pečovatelské služby, které jindy každý den na několik hodin využíváme, nefungují. A péče o syna je skutečně na čtyřiadvacet hodin denně. I proto hledáme také do budoucna třeba zdravotní sestřičku, která by nám za úplatu občas pomohla,“ vysvětluje otec Vítek Kocián.

Matýsek nemůže být sám ani minutu, proto je každou chvíli poblíž některý z rodičů. „Co hodinu, dnem i nocí mu musíme odsávat hleny. Také hrozí nebezpečí, že by mohl zvracet, což by ho přímo ohrozilo na životě,“ popisuje pan Kocián.

Během všech svátků tak jsou Kociánovi zcela odříznuti od okolního světa. „Bohužel nemůžeme nikam s Matějem vyrazit, ani třeba jen na víkend do přírody. Stačí, když někam jedeme jen na pár hodin a balení všeho potřebného nám zabere půl dne,“ prozrazuje Matějova máma. I Vánoce tak pro Kociánovy zcela pozbyly smysl.

„Nemáme žádnou výzdobu a ani si se ženou nedáváme dárky,“ říká se smutkem v hlase chlapcův tatínek. Ježíšek proto dárečky přinese jen Matýskovi. A budou to pohádky!

Matěj je má totiž moc rád a rodiče věří, že i přes své postižení vnímá, když mu čtou nebo pouštějí cédéčka. A ještě jedno překvapení na chlapečka čeká. Je to úhledně zabalený dárek, o jehož obsahu nemá rodina Kociánů ani páru. „Dala nám ho kamarádka, ani netušíme, co v něm je,“ vykouzlí aspoň na chvíli na tváři úsměv Matějova máma.

Ve strastiplném životě rodiny se ale nedávno přece jen objevilo něco, co dává velkou naději. „Vysadily se mu útlumové prášky a Matěj začal najednou jinak reagovat. Jako by se mu vnitřně ulevilo. Dokonce se občas usmál, což jsme nikdy předtím nezaregistrovali,“ radují se rodiče.

POMOZTE CHLAPCI

Matýskovi můžete pomoci zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS MATEJ na číslo 87 777. Z každé vaší SMS Matěj obdrží 27 korun. „Moc bychom chtěli poděkovat všem lidem, kteří přispívají. Je to účinná pomoc, díky těmto penězům dokážeme Matýskovi zajistit pravidelnou péči ošetřovatelky,“ dodal Vítek Kocián. Tahle péče totiž vůbec není levná; ročně je vyjde na čtvrt milionu…



Přečtěte si
b.r.s.a
25. 12. 2011 • 23:04

k čemu je dobré tohle udržovat.???? Rodiče očistec na zemi,život žádnej a mohli by mít zdravé další dítě a tohle nikdy k ničemu nepovede. Kdo ho bude odsávat atd.... až rodiče nebudou moct??????? Ať to vypadá jakkoliv tvrdě , v přírodě by prostě tohle nepřežilo a bylo by to jedině dobře.

3151958
25. 12. 2011 • 16:43

Opravdu blbka,herpes dej si facku ,to není o penězích,dítě potřebuje stálou péči a hlavně lásku v ústavu by brzo zemřel,Matýska je mi moc líto,ale i rodičů,vyčerpání,bezmoc to si nikdo kdo nezažil neumí představit.

jesie
24. 12. 2011 • 13:59

Ty jsi opravdu neskutečná blbkyně, o to horší že jsi ženská. Je vidět, že tě v životě "zatím" žádná tragédie nepotkala, ale není všem dnům konec, boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Nedáš si pokoj ani v den vánočních svátků, styď se.

saryka
24. 12. 2011 • 07:44

neskutečně líto,je mi z toho smutno,moc bych vám přála aby se Matýsek z toho dostal...těžko nacházím slova.přeji jen a jen zdraví vám všem a hodně síly..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.