Co Havla trápilo: 4 největší životní rány! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co Havla trápilo: 4 největší životní rány!

Havel byl v roli režiséra šťastný, publikum ale jeho film nepochopilo.
Havel byl v roli režiséra šťastný, publikum ale jeho film nepochopilo. (ČTK)

Už od totality exprezident Václav Havel (†75) na vlastní kůži pocítil, co může člověku uchystat život. Prožil si komunistickou basu, rodinné problémy i kariérní neúspěchy. Podívejte se, co z toho ho zasáhlo nejvíce.

Smrt manželky Olgy

Velmi ho zasáhla v lednu roku 1996 zpráva, že první dáma Olga Havlová (†62) podlehla rakovině. Jen pár dní předtím se totiž mluvilo o tom, že je jí mnohem lépe. Tehdy čerstvý šedesátník Václav Havel přišel o svoji největší oporu.

I když si totiž Havel ani ne rok po její smrti vzal svoji druhou manželku Dagmar (58), vlastně se vyznával z přetrvávající hluboké lásky k Olze. „Další svatbu jsem naprosto kategoricky vylučoval, a byl jsem rozhodnut dožít své dny sám. Olga však byla přesvědčena, že sám žít neumím a nemám,“ prohlásil. „Olga je a navždy zůstane naprosto nenahraditelnou a zásadní součástí mé duše,“ dodal tehdy.

Důkazem oblíbenosti zesnulé první dámy byl nejen fakt, že se na výročí její smrti od anonymů objevují pravidelně na hrobě květiny, ale i to, že místo jejího odpočinku pravidelně navštěvovali nejen Havel, ale i Dagmar.

Přes 5 let ve vězení

Václav Havel si za totality ve vězení pobyl celkem pětkrát, dohromady strávil ve věznicích více než pět let. Podle lidí, kteří s ním seděli, patřil k prominentním vězňům a dostával zásilky s cigaretami a jídlem, což v komunistickém lágru nebylo rozhodně pravidlem. Když ale odmítl podanou ruku totalitních vůdců, vše se rychle změnilo…

V roce 1982 odmítl nabídku prezidenta Gustava Husáka požádat o propuštění a jeho podmínky se prudce zhoršily. Bachaři se Havlovi pomstili tím, že jej poslali na kovošrot, kde musel i v zimě pracovat v letním oblečení bez rukavic. Pro kuřáka a nesportovce Havla to znamenalo jistý recept na zápal plic.

Právě tehdy poprvé opravdu vážně onemocněl a v roce 1983 byl předčasně propuštěn z vězení kvůli zdravotnímu stavu. Kromě zhuntovaného zdraví byla produktem Havlova pobytu v cele i sada dopisů jeho manželce Olze, která je nyní ceněna jako jedno z nejlepších svědectví o totalitě.

Nikdy neměl děti

Ačkoliv sňatkem s Dagmar (58) získal Havel alespoň nevlastní dceru Ninu (33), nikdy neměl příležitost se radovat z vlastního potomka. Jak manželství s Olgou (†62), tak to s Dagmar totiž bylo bezdětné. Olga se před smrtí přiznala, že to snad tak bylo i dobře.

Zdůraznila sice, že ji bolí, když se o bezdětných rodinách lidé vyjadřují jako o neplnohodnotných; byla si ale vědoma problémů, které by jejich dítě či děti očekávaly.

„Znám hodně dětí bohatých i slavných rodičů. Spousta z nich měla ze své situace velké trauma a trvalo jim dlouho, než se postavily na vlastní nohy. Takže si říkám, jestli to nakonec není dobře, že jsme neměli děti, náš život byl hodně pohnutý, a jestli by děti netrpěly,“ prohlásila.

Špatné přijetí filmu Odcházení

Osudová a poslední divadelní hra jinak uznávaného dramatika Václava Havla nesla prorocký název Odcházení. V divadle, a hlavně ve filmovém zpracování se ale setkala leda tak s nepochopením, což Havla muselo nesmírně mrzet.

Šlo přitom o jeho první režisérský počin. S elitami českého filmu se usídlil ve vile Čerych, kde se před kamerami odvíjel příběh odcházejícího kancléře Viléma Riegra a jeho ženy. Ty si ve filmu vystřihli Havlova manželka Dagmar a herec Josef Abrhám.

I přes rozpočet 44 milionů korun, který se nashromáždil i díky mnoha štědrým sponzorům, ale kritici film častovali výrazy jako »průměr« a »nevyzrálý počin«. Nakonec dílo, které si zpočátku dělalo zálusk i na amerického Oscara, propadlo i u diváků.

Kdy Havla věznili?

■ leden – květen 1977: vyšetřovací vazby kvůli Chartě 77.

■ leden – březen 1978: další vyšetřovací vazba ve spojitosti s Chartou 77.

■ květen – říjen 1979: vězněn kvůli založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, VONSu – v této době píše Dopisy Olze.

■ říjen 1979 – únor 1983: proces se skupinou disidentů – za »rozvracení republiky« byl Havel odsouzen na 4,5 roku, ale předčasně jej propustili kvůli zdravotnímu stavu.

■ leden – květen 1989: zatčen za demonstraci během Palachova týdne.



Autor:  vr

Přečtěte si
vesnicankavemeste
19. 12. 2011 • 13:48

Pred listopadem 89 jsem poslouchla na vlnach Svobodne Evropy jeho hru. S udivem jsem konstatovala,ze psat neumi,ale to tehdy nebylo to podstatne. A tak i jeho posledni Odchazeni. Pripomelo mi to,ze i Vasil Bilak vydal nejake knihy. Ale vazim si ho za jeho postoje,ze jel proti proudu,proti MOCI. U mne se to ceni. Nadevsetko!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.