Stromy na silnicích, zničené střechy: Joachim pustošil zemi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Stromy na silnicích, zničené střechy: Joachim pustošil zemi!

Na trati u Raspenavy narazil vlak do spadlého stromu. Nikomu se naštěstí nic nestalo.
Na trati u Raspenavy narazil vlak do spadlého stromu. Nikomu se naštěstí nic nestalo. (HSZ Zlínský kraj, ČTK)

Česko v pátek potrápila vichřice Joachim. Na některých místech běsnila rychlostí až 148 kilometrů v hodině! Hasiči kvůli ní museli vyjet k 577 zásahům, kdy odklízeli stromy ze silnic, kolejí a střech domů, odstraňovali popadané elektrické vedení.

Vichřice k nám dorazila ze západní Evropy, kde měla na svědomí i lidské životy. V Česku byly škody »jen« materiální. Na řadě míst Joachim omezil dopravu.

Ještě včera, když se vítr už uklidnil, nemohly kvůli kolejím posetým silnými větvemi jezdit vlaky v Praze mezi Holešovicemi a Bubenčí. Podobně vichr dopravu znemožnil například na Moravě či v severních Čechách. Na západě Čech živel způsobil výpadek elektřiny. Na obnovení dodávek proudu se pracovalo ještě v sobotu.

O štěstí může mluvit řidič, který zaparkoval své auto v pražské Krči u domu. Když se k němu vrátil, bylo zasypané střešními krytinami.

K větru se místy přidalo i silně sněžení, zejména ve vyšších polohách se tvořily i sněhové jazyky, které komplikovaly dopravu. Konec víkendu by měl být  klidnější, vítr se umírní, sníh se očekává hlavně na horách. „V horských oblastech, kde sněží, se ještě mohou tvořit sněhové jazyky

, v nížinách může spíše přijít déšť se sněhem,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.