Na Pražském hradě vystaví unikátní Svatovítský poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na Pražském hradě vystaví unikátní Svatovítský poklad!

Busta svatého Víta z 5 kg stříbra - Velmi vzácnou památkou z 15. století je relikviářová busta sv. Víta, kterou získal král Vladislav Jagellonský. Ukrývá v sobě část lebky a prst svatého Víta, který zemřel mučednickou smrtí už jako 12letý. Busta je vyrobena z více než 5 kilo stříbra, jehož část byla pozlacena.
Busta svatého Víta z 5 kg stříbra - Velmi vzácnou památkou z 15. století je relikviářová busta sv. Víta, kterou získal král Vladislav Jagellonský. Ukrývá v sobě část lebky a prst svatého Víta, který zemřel mučednickou smrtí už jako 12letý. Busta je vyrobena z více než 5 kilo stříbra, jehož část byla pozlacena. (Aha! – Karel Kopáč)

Nádherná podívaná! Na Pražském hradě bude po více než 20 letech znovu vystaven unikátní Svatovítský poklad absolutně nevyčíslitelné ceny! Nejstarší ze vzácných předmětů pochází z 10. století. Návštěvníci v expozici uvidí zhruba 140 památek, včetně nejcennějších relikviářů s ostatky svatých.

Výstava bude slavnostně otevřena v kapli sv. Kříže 16. prosince za účasti prezidenta Václava Klause a pražského arcibiskupa Dominika Duky. A pozor! Kvůli bezpečnostním i klimatickým opatřením bude návštěvnost kaple omezena jen na 45 osob za hodinu! Deník Aha! včera exkluzivně viděl první z vystavovaných předmětů. Je to taková krása, až oči přecházejí!

A teď se podržte – výstava není pojištěna! „V podstatě takovou výstavu nelze pojistit, protože na to žádná instituce nemá peníze. Proto se musí velmi dbát na bezpečnostní opatření,“ vysvětlila ředitelka odboru památkové péče Pražského hradu Ivana Kyzourová. Jak konkrétně je zabezpečení vyřešeno, ovšem organizátoři výstavy přísně tají…

Aha! Víte, že...

  • Svatovítský poklad byl uchováván v obřím sejfupřímo v katedrále sv. Víta za dveřmi se šesti zámky.
  • Poklad se ze sejfu do kaple sv. Kříže stěhoval za nejpřísnějších bezpečnostních opatření vždy časně ráno.
  • Cennosti chrání mj. vitríny z neprůstřelného skla.
  • Poklad tvoří mj. i prapor svatého Jiří, košile, přilba a meč svatého Václava či klobouk Rudolfa II.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.