Hospodyňky panikaří: Cukroví se prodraží! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hospodyňky panikaří: Cukroví se prodraží!

Vánoční pečení se letos prodraží.
Vánoční pečení se letos prodraží. (Profimedia.cz, ara)

Jarní mrazíky, které se u nás letos objevily na mnoha místech, pravděpodobně prodraží celé Vánoce! V mnoha krajích se totiž vůbec neurodily ořechy a cena dovážených »vlašáků« raketově roste. Už nyní stojí kilo i 280 korun!

Jádra vlašských ořechů jsou přitom jednou z nejzákladnějších surovin při výrobě vánočního cukroví. Jejich nedostatek u drobných pěstitelů komplikuje navíc fakt, že v  republice prakticky neexistuje žádný velkopěstitel ořechů. A lidé, kteří celá léta spoléhali na úrodu z vlastní zahrady, letos opět zpláčou nad výdělkem.

 

„Květnové mrazy stromům a jejich plodům uškodily natolik, že úroda v podstatě neexistuje. Sem tam se sice někomu pár ořechů urodí, ale jinak je to po celé republice bída. Snad jen jižní Morava byla této pohromy ušetřena,“ řekl Aha! ovocnář Dominik Strnad.

Neúroda přichází druhý rok po sobě, podobné to totiž bylo i vloni. Hospodyňky tak čeká nákup vlašských ořechů v prodejnách potravin a oproti minulým letům budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Ořechy se totiž dovážejí (nejčastěji z USA nebo z Ukrajiny), a to samozřejmě šponuje jejich cenu. Ta už se vyšplhala i na 280 korun za kilo!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.