Pilot Tadeusz Wrona je hrdinou celého Polska: Umí létat? Asi jo, vždyť je »vrána«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pilot Tadeusz Wrona je hrdinou celého Polska: Umí létat? Asi jo, vždyť je »vrána«!

Hrdina Polska Tadeusz Wrona v kokpitu boeingu, jejž bravurně pilotuje už 25 let.
Hrdina Polska Tadeusz Wrona v kokpitu boeingu, jejž bravurně pilotuje už 25 let. (EPA, ara)

Jeho příjmení znamená v češtině vrána a létat umí stejně dobře jako přistávat. Pilot aerolinek LOT Tadeusz Wrona (53) dokázal v úterý přistát ve Varšavě s boeingem, kterému se nevysunul podvozek, tak bravurně, že nikdo z 231 lidí na palubě nepřišel k újmě na zdraví. Od té doby ho celé Polsko oslavuje jako národního hrdinu!

Pro Poláky skončilo předevčírem trauma z rok a půl staré letecké nehody u Smolenska, kde během přistání vládního speciálu zahynulo 96 lidí včetně prezidenta Lecha Kaczyńského (†61).

Tadeusz Wrona začínal na kluzácích. Dnes má nalétáno přes 15 000 hodin a boeingy pilotuje už skoro 25 let. Typ 767 polských aerolinií LOT, se kterým letěl v úterý, nese jméno města Poznaň. S ním zlomil Wrona smolenské prokletí, když dokázal perfektně nouzově přistát »na břiše«.

Spoj letěl z newyorského letiště Newark a už půl hodiny po startu věděl o poruše. Podle řádů se měl sice otočit a přistát v New Yorku, Wrona však učinil moudré rozhodnutí, že doletí až do Varšavy. Dal tím letišti čas na přípravu nouzového přistání, sedal na dráhu, kterou zná jako své boty a také s již vyprázdněnými nádržemi. Při přistání tak vznikl jen malý požár, který hasiči ihned zlikvidovali.

„Tadku, jsi skutečný mistr!“ vzkázalo Wronovi vedení jeho leteckého klubu. A s chválou se přidala i Wronova dcera. „Tati, jsem na tebe moc hrdá,“ vzkázala otci přes média ještě předtím, než ho mohla obejmout.

Bohu a Tadeuszovi spokojeně děkovali i cestující. „Nikdo nepanikařil. Některé ženy plakaly, ale jinak byl klid. Naprosté ticho. Věřili jsme, že to pilot zvládne,“ říká jeden z pasažérů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.