Nová kyčel v Česku? Až za 30 měsíců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nová kyčel v Česku? Až za 30 měsíců!

Nová kyčel
Nová kyčel (Profimedia.cz)

Na operaci – výměnu kyčelního kloubu – se od objednání dostanete za 68 dnů v pražské Nemocnici Na Homolce, nebo až za 30 měsíců ve Fakultní nemocnici Ostrava. Tak propastné jsou rozdíly mezi zdravotnickými ústavy zřízenými státem.

Státní nemocnice musejí od včerejška zveřejňovat na svých internetových stránkách čekací doby na jednotlivé úkony. Kromě operací s objednací lhůtou delší než dva měsíce musejí špitály zveřejňovat i vyšetření s čekací dobou delší než tři týdny.

„Chtěli jsme, aby pacienti měli přehled o čekacích dobách a mohli si vybrat nemocnici,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. A dodal, že ministerstvo chce, aby obdobné statistiky zveřejnily i krajské nemocnice.

Státní nemocnice nařízení ministra Leoše Hegera (TOP 09) sice splnily, z pacientů si však některé dělají »dobrý den«. Zatímco Nemocnice Na Homolce uvádí průměrnou objednací dobu ve dnech, jiné, třeba Fakultní nemocnice Olomouc, má u náhrad kolenního kloubu uvedeno od 4 do 24 měsíců. Na sál se tam tak pacient dostane buď za čtyři měsíce, nebo až za dva roky.

Šalamounsky vyřešila příkaz pražská vinohradská a fakultní brněnská nemocnice. Zveřejnily seznam výkonů a vyšetření s čekací dobou, s konkrétními údaji si už hlavu nelámaly.

Změny od roku 2012

Od příštího roku pacienty čekají další novinky. Ministerstvo zavede maximální čekací lhůty a pro pacienta se zlepší i možnost vybrat si konkrétní špitál. To měl i nyní, výjimečné ale nebylo u neakutních výkonů a vyšetření odmítnutí.

Dosud mají nemocnice od pojišťoven pevně dané rozpočty, od ledna 2012 jim začnou pojišťovny platit za diagnózu. Čím víc pacientů její doktoři odoperují či vyšetří, tím víc peněz nemocnice od pojišťovny dostane. „Nemocnice přivítají pacienty raději, protože pro ně budou finančním přínosem,“ okomentoval Sršeň.

Máte jinou zkušenost?

Setkali jste se s tím, že vám v nemocnici dali delší objednací lhůtu, než uvádí na svých internetových stránkách? Ozvěte se na aha@ahaonline.cz.

Přečtěte si
bobina
3. 11. 2011 • 07:28

kde se bude operovat jak na běžícím páse,protože doktoři budou muset živit špitál! To mohl vymyslet jen debi.l! Doktoři budou ve stresu a bude to stát za kulový! Sice se rychleji dostanete na řadu,ale i rychleji budete muset vypadnout a udělat místo druhým! Absurdistán pokračuje....,pojišťovny šalamounsky převedly zodpovědnost za prachy na doktory a jejich rychlost!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.