Tajemné úkazy: Přišel odnikud, neměl minulost... Nejzáhadnější muž naší historie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Tajemné úkazy: Přišel odnikud, neměl minulost... Nejzáhadnější muž naší historie!

Fotografie
Fotografie (internal)

Píše se právě rok 1955 a u obce Oravská Polhora na československo–polské hranici začíná jeden z nejpodivuhodnějších a nejzáhadnějších příběhů naší historie.

Příběh plný otazníků, špionů, vědeckých pokusů, tajemna a možná i bytostí z jiného světa. Nebo šlo o jeden velký podvod? Dodnes není jasno a asi už ani nikdy nebude.

Podivná postava v lese

Je 24. 6. 1955 a pohraniční hlídka u obce Oravská Polhora nachází uprostřed lesů neznámého muže. Je mu kolem 20 let, působí apaticky, zdá se, že je hluchoněmý. Nemá u sebe žádné doklady, nic. Muž se okamžitě dostává do spárů StB, která chce zjistit, o koho jde a zda to není špeh imperialistů.

Muž komunikuje pouze prostřednictvím psaní a tvrdí, že se jmenuje Karel Novák, později, že jeho jméno zní Karel Neumann. Ale neví, odkud je, kam jde a ani to, kde je. Později při výslechu vypráví, že ho za války odvezlo gestapo i s rodiči do Rakouska. Rodiče prý zahynuli v koncentráku a jeho vychovávali v domově pro hluchoněmé. StB mu ale nevěří.

Nadprůměrná inteligence

Podezření, že jde o cizího agenta, stouplo, když testy prokázaly, že Karel Novák je nadprůměrně inteligentní, má IQ asi 130, dokonalou fotografickou paměť, vynikající matematické a logické myšlení a úroveň vzdělání odpovídající minimálně gymnáziu. StB proto usoudí, že muž jen předstírá, že je hluchoněmý. Připraví tedy pro něj testy šokem. Zbytečně. Karel Novák nepromluví a zjevně nic ani neslyší.

Mučení a drogy

StB ve svých praktikách přitvrzuje. Na Karla Nováka používají vyšetřovatelé různé metody. Detektor lži nic neukáže, pod vlivem drog Novák nepromluví. Ani odpírání spánku není správnou cestou, tak dojde na bití. Jenže jediné, co muž prozradí, je, že si jméno Karel Novák vymyslel.

Člověk, který s ním sdílel celu ve vazební věznici, navíc uvádí, že se Novák chová velmi divně. Celé hodiny prosedí bez hnutí a zírá na jediné místo na zdi. Pak prý najednou zbledne, vyskočí, bezhlesně otevírá ústa a zatíná pěsti. Vypadá to, jako by měl z něčeho strach, jako by ho někdo pronásledoval.

Kde se tady vzal?

Protože StB nedokázala z muže vytáhnout jakékoliv podrobnosti o jeho životě, je propuštěn. Odchází na Kladno, kde je zaměstnán jako dělník. I zde se potvrzuje jeho hluchoněmost, když ho málem zavalí padající zeď a na poslední chvíli mu zachrání život ostatní dělníci.

O pár měsíců později se Novák přiznává svému příteli, že při nedávné automobilové nehodě v Praze se mu hlas i sluch vrátily. Prý se to ale bál přiznat, aby si StB nemyslela, že lhal celou dobu. Jeho vypečený přítel ho ale okamžitě práskne policii a údajný Novák opět končí u výslechu.

Vyšetřovatelé jsou ale šokováni. Nejenom že muž slyší a umí mluvit, ale navíc ovládá slovem i písmem kromě češtiny i slovenštinu, polštinu, němčinu, angličtinu, italštinu, ruštinu, francouzštinu a dokonce i maďarštinu. Podle vlastních slov pochytal slovíčka z novin a od lidí.

Génius, nebo podvodník?

Karel Novák se později hlásí do armády. Při výcviku přichází další šok. Perfektně střílí z pistole, umí řídit tank, skvěle boxuje, ovládá bojová umění a s piloty se jejich hantýrkou baví o nových typech letadel a jejich pilotování. Muž funguje jako houba na znalosti, během pár chvil se naučí prakticky cokoliv.

To už je na diktaturu moc a Karel Novák je ve vykonstruovaném procesu v roce 1958 odsouzen na 12 let za špionáž, ačkoliv proti němu není jediný důkaz. V roce 1969 je potvrzeno, že byl vězněn nezákonně, a je propuštěn. Novák překvapivě nevyužívá otevřených hranic, neutíká na Západ, ale vrací se na Kladno k práci dělníka. V roce 1971, tedy v době sílící normalizace, je opět zatčen a musí si odsedět zbytek původního trestu.

Tak kdo to byl?

Po jeho propuštění nastává ještě větší zmatek. Novák ze sebe chrlí další a další verze toho, kým je – komunistický funkcionář z Polska, rakouský šlechtic, který přišel pěšky ze Sibiře, a podobně. Všechna jeho tvrzení jsou ověřována, dokonce se najde několik lidí, kteří tvrdí, že ho znají, ovšem při osobním setkání své tvrzení odvolávají. Nikdo například není schopen říct, jakou má barvu očí! Prý se mu neustále mění.

Záhadný konec

Celým životem údajného Karla Nováka se jako červená nit táhne neustálý strach z kohosi neznámého, kdo ho údajně pronásleduje. Noční můry o muži bez tváře v dlouhém černém koženém kabátě, kulhajícím na levou nohu jsou především v 70. letech čím dál častější.

Dne 17. listopadu 1981 přišel Karel Novák ke své přítelkyni (nesměl se s ní oženit, protože oficiálně přeci neexistoval), byl velmi nervózní a vypadal, že někam spěchá. Vypil kafe a odešel do koupelny. Po chvíli se vypotácel ven, upadl a byl mrtvý.

Záhady kolem něj ale neskončily ani po smrti. Při soudní pitvě totiž patoložka nebyla schopná zjistit příčinu úmrtí. A Novákův hrob? Neexistuje a archiv StB o něm nemluví. Záhada zůstala nevyřešena.

Zfilmováno

Možná si vzpomenete na film Případ mrtvého muže z roku 1974. Ten byl natočen právě na základě příběhu, který nebyl nikdy vyřešen. Celý příběh byl nicméně trochu upraven. Neumann neboli Novák byl vykreslen jako agent, který jen skvěle předstíral – ztrátu paměti, řeči i sluchu. Hrál ho Július Vašek.

Čerpáno z knihy Záhady kolem nás z edice Aha!. Koupíte v trafikách! Vychází 26. září!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.