Ach jo! Zdraží nám vodu! Za rok zaplatíte až 60 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ach jo! Zdraží nám vodu! Za rok zaplatíte až 60 tisíc!

PRAHA – To je tedy síla! Čeká nás další zdražování. Tentokrát jde o vodu. Česko se totiž zavázalo, že do roku 2010 bude mít každé město svou vlastní čističku. Evropská unie však ještě ani nezačala schvalovat dotace, se kterými Česká republika počítala.


Bez těchto dotací se ale náklady na výstavbu promítnou do cen vodného. A tak místo 47 korun za kubík můžeme v budoucnu platit až 250 korun! Pětičlenná rodina by tak za vodu zaplatila za rok přes 60 tisíc korun!

Takového zdražení se děsí všechny české domácnosti. Kvůli novým čističkám se má cena vody zvednout až pětkrát. „Zatím stále ještě neskončila jednání, abychom mohli říct nějakou konkrétní částku. Někdy v listopadu se rozhodne o konečné ceně vody. Bude však hodně záležet, nakolik se do toho promítnou problémy s tou novou čističkou,“ reagovala včera mluvčí pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková.

Stejný pohled na věc má i ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. „V případě, že provozovatelé vodohospodářské infrastruktury nezískají slíbené dotace, je možné, že by zvýšené náklady zaplatili obyvatelé v poplatcích za vodné a stočné,“ řekl ČTK.

Kvůli novým nákladům rodiny budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Některé budou muset dokonce výrazně spotřebu vody omezit! Pokud by totiž ke zdražení došlo, šlo by o největší navýšení ceny za několik posledních let. Ještě v roce 2000 stál totiž metr krychlový necelých dvaatřicet korun. Současná cena je 47,40 Kč. „Skutečně to hrozí. Nikdo si ale nemůže dovolit takové zdražení vody dovolit. To by byla politická sebevražda,“ uvedl člen ODS, který si nepřál být jmenován.

Deník Aha! pro vás připravil malý přehled nákladů na vodu pro domácnosti.

Více v tištěném Aha!


Autor: Jana Vozábová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.