Mládkova písnička je skutečností: Džínový velorex! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mládkova písnička je skutečností: Džínový velorex!

Miroslav Rek ve svém džínovém velouši.
Miroslav Rek ve svém džínovém velouši. (Aha! – M. Pekárek, P. Novotný, ara)

Když zpíval před lety Ivan Mládek písničku o novém velorexu džínovém, netušil, že jeho hit se jednou stane skutečností. »Hadraplán« oblečený do džínoviny totiž už existuje! Vlastní ho Miroslav Rek z Oldřichova u Písku.

Jelikož má autočalounickou firmu, převléci koženkovou tříkolku z původního hnědého obleku do džínoviny pro něho nebyl žádný problém. Josef Abrhám v roli knihkupce Vrány ve filmu Vrchní, prchni! by mu tento model určitě záviděl. Jak Nedělnímu Aha! Miroslav Rek prozradil, na nový džínový ohoz bylo potřeba 18 metrů džínoviny.

Může za to písnička

„Náš džínový veloušek byl původně hnědý, klasický a na myšlenku jeho převlečení nás vlastně přivedli zákazníci. Mnozí z návštěvníků si při pohledu na něj vybavili Mládkovu písničku a pronesli: »Jé, velorex džínový!« I když tenkrát ještě džínový nebyl,“ vzpomíná Miroslav Rek.

Určitě prý v té době nebyl žádný takový ani v Tuzexu, zažertoval majitel unikátního vozítka. Stejný velorex v džínovině a s kostkovanou střechou později vyrobili v Oldřichově ještě pro jednu firmu. Džínovinu sehnal ze zkrachovalého podniku v Jindřichově Hradci. Původně byla vypraná a zespodu je v ní zalisované PVC, takže je nepromokavá.

Zakázky míří i za Velkou louži

Oblečení velorexu musí být na míru, švy musí sedět podle trubek a i s montáží na něm v místním čalounictví stráví kolem devadesáti pracovních hodin.

„Velorexy převlékáme každou chvíli, zrovna minulou sobotu se jeden odvážel do Polska a jeden na Slovensko. Oba v klasických hnědých potazích. Několik jsme dělali i do USA a sedačku jsme posílali do Austrálie,“ říká Miroslav Rek, který se se svým džínovým veloušem právě chystal na víkendový sraz velorexů v Německu.

A na kolik nový kabát pro kuriózní tříkolku vyjde? V klasické kožence a se všemi doplňky na zhruba pětatřicet tisíc.

Miroslav Rek vyrábí čalounění výhradně na auta a motocykly, převážně na veterány. „Dělali jsme také i několik lodí, asi tři letadla, zkrátka čalounění na vše, co se hýbe. Používáme původní technologie, žádný molitan nebo náhražky,“ vysvětluje majitel největšího autočalounictví u nás. Požadavky zákazníků jsou různé, některé jsou opravdu ojedinělé.

Mezi takové patří i nejdražší čalounická zakázka, kterou Miroslav Rek kdy realizoval. „U špičkového luxusního auta československé výroby z dvacátých let jsme se dostali přes půl milionu,“ upřesňuje. Zatímco běžné čalounění prý vychází do sta tisíc.

Mládkova písnička

Ušetřím na nový

velorex džínový,

mají ho v Tuzexu v Praze.

Děvčata ve Zbečně

zaberou konečně,

Tůmovou ulovím snáze.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.